19. 10. 2021.

Moguća zabrana izvoza struje iz BiH u EU

Zbog problema u kojima se nalazi i prijetnji da će biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u četvrtak će posjetiti sjedište Energetske zajednice u Beču i razgovarati s Јanezom Kopačem, direktorom ove zajednice, koja okuplja sve zemlje članice EU i većinu zemalja potencijalnih kandidata za EU.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno nam je da će Šarović otputovati u Beč, a nezvanično saznajemo da će ministar pokušati da, iako BiH ne ispunjava svoje obaveze, produži ugovor o članstvu do 2020. godine i dati čvrste garancije da će BiH krenuti putem ispunjavanja preuzetih obaveza.

Podsjećamo, pristupanjem članstvu Energetske zajednice, BiH se obavezala da će ispuniti preuzete obaveze, između ostalih, urediti tržište gasa i električne energije u BiH.

Pored “izbacivanja” iz članstva u Energetskoj zajednici, što je već najavljeno, najgora bi ipak mogla biti zabrana izvoza električne energije iz BiH u zemlje EU.

“Trenutno ima nekoliko procesa koji su protiv BiH pokrenuti zbog neispunjavanja obaveza. Јedna od mogućnosti je i prijetnja zabranom izvoza električne energije iz BiH i druge radikalne mjere. To su najvažnija pitanja koja se moraju rješavati”, potvrdio je Mirza Kušljagić, predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je naglasio da ne vjeruje da će BiH biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, ali da je ipak alaramantno to što BiH ne ispunjava svoje obaveze i što je od svih članica najgora po tom pitanju.

Zbog prijetnji isključivanjem i sankcijama protiv BiH koje bi se sasvim sigurno odrazile na ekonomsku sliku BiH, krajem septembra biće održana i tematska sjednica Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH.

U RS smatraju da ugovorom nije predviđeno donošenje krovnog zakona o gasu na nivou BiH, dok sa druge strane u FBiH tvrde da je to obaveza, kao i uspostavljanje jednog operatera i regulatora za gas.

Nedavno je RS izmijenila Zakon o gasu i uskladila ga sa direktivama EU, dok FBiH još nema takav zakon i, kako nezvanično saznajemo, čeka rasplet situacije u vezi sa članstvom i uslovima Energetske zajednice.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender