22. 09. 2021.

Potpisan ugovor o nabavci medicinske opreme Banjaluci i Foči

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić istakao je da je sredstva za nabavku ove opreme donirala Vlada Češke u okviru projekta “Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH”.

On je rekao novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja ugovora da ove dvije zdravstvene ustanove imaju kadar za vaskularnu hirurgiju, te da će im ova oprema biti dobra tehnička podrška.

“Kliničkom centru Banjaluka ovom prilikom donirana je oprema u vrijednosti od 65.103 evra, a Univerzitetskoj bolnici Foča u vrijednosti od 39.592 evra”, precizirao je Stanić.

On smatra da će najveću korist od ove opreme imati građani koji su ranije morali ići u Srbiju radi liječenja vaskularnih oboljenja.

Stanić je istakao da bi bilo dobro da vaskularni hirurzi iz Srpske posjete kolege u Češkoj i upoznaju se o njihovim iskustvima.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić istakao je da je ova donacija usmjerena za neposredan tretman pacijenata.

“Bolesti krvnih sudova su u porastu i zbog toga Klinički centar Banjaluka želi pojačati svoje mogućnosti da bi na najsavremeniji mogući način uspješno liječio te bolesti”, pojasnio je Račić.

On je naveo da je riječ o neophodnoj opremi za hirurgiju i ultrazvučnom aparatu za dijagnostiku koji će omogućiti ovoj zdravstevnoj ustanovi da još kvalitetnije i savremenije pruža usluge onima koji imaju problema sa krvnim sudovima.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da će ova oprema doprinijeti da se operativni zahvati obavljaju brže i kvalitetnije.

Zamjenik češkog ambasadora u BiH Slavomir Goga rekao je da u Srpskoj postoji kvalitetan kadar koji može da radi operacije i jača kapacitet bolnica i zdravstvenog sektora u Srpskoj, te da je zato i pokrenut projekat nabavke opreme za njih.

“Voljeli bismo da se određeni broj ljekara iz Srpske usavrši u Češkoj, kako bi mogli što bolje iskoristiti doniranu opremu”, istakao je Goga.

Direktor češke kompanije “Veksim” Vernes Ćošabić rekao je da je cilj projekta “Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH” unapređenje zdravstvenog sistema i pružinje što bolje pomoći pacijentima.

“Svi smo svjesni koliko su ovakvi projekti potrebni u regionu, te radimo na tome da ih bude što više i oni će se nastaviti i u idućoj godini”, istakao je Ćošabić.

Projekat se implementira na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju potpisanog između Češke razvojne agencije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u okviru razvojne saradnje između Češke i BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender