24. 10. 2021.

Tužilaštvo BiH mora biti nezavisno i poštovati ljudska prava

Majkićeva je izjavila da je razočarana načinom na koji se glavni tužilac, koji se saopštenjem obratio javnosti, odnosi prema najvišem zakonodavnom tijelu BiH i istakla da bi zbog toga bio smijenjen u svakoj zemlji razvijene demokratije.

“Poznato nam je da institucije pravosuđa u BiH rade bez bilo kakve kontrole, one ne odgovaraju nikome, izuzev stranim autoritetima. Otuda ne iznenađuje ni ovakvo ponašanje glavnog tužioca koji je samo to potvrdio današnjim sopštenjem. Kada bi u nekoj zemlji razvijene demokratije njen glavni tužilac saopštenjem komunicirao sa parlamentom, sutradan bi bio bivši”, navela je Majkićeva.

Ona se saglasila sa ocjenom da Tužilaštvo BiH, kao pravosudna institucija, mora biti nezavisno i poštovati ljudska prava i zakonitosti, dodajući da je upravo zbog toga Salihović pozvan na raspravu, jer se radilo o povredi ljudskih prava i zakona najviših organa vlasti i stranih predstavnika.

“Zar glavni tužilac nije smatrao da bi bilo dobro objasniti na osnovu čega je zaključio da u događajima pred zgradom parlamenta nema elemenata krivičnog djela? To nije pitanje političkog pritiska, to je pitanje njegove odgovornosti za rad ove pravosudne institucije”, navela je Majkićeva.

Ona je rekla da se slaže da se o ovome upozna Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/, od kojeg je bilo za očekivati da će, kao regulator, ispitati postupanje tužilaca Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH povodom blokade institucija.

Da je to do sada urađeno, naglasila je ona, ne bi ni bilo ove rasprave.

“Tužilaštvo BiH ne postoji samo radi sebe. Poziv u parlament bio je poziv za bolje razumijevanje i izgradnju institucija, nikako miješanje u rad Tužilaštva. O rezultatima njegovog rada govorila sam mnogo puta do sada, nikada neargumentovano, već uvijek na osnovu činjenica, podataka i brojeva“, navela je ona.

Majkićeva smatra da Salihović najavljuje “jednu od najvećih optužnica protiv organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH” u nedostatku stvarnih argumenata o “revnosnom” radu Tužilaštva.

“Za početak bilo bi dobro da se građani BiH obraduju povećanjem efikasnosti rada Tužilaštva BiH na dugogodišnjim predmetima ratnih zločina koji stoje po ladicama, te da se okončaju istrage na predmetima kriminala koje traju godinama. Poziv da Tužilaštvo BiH radi svoj posao nije zadiranje parlamenta u nezavisnost pravosuđa. Naprotiv, to bi trebala biti realizacija zajedničkog društvenog cilja”, poručila je Majkićeva.

Jučerašnjoj, kao ni na prethodne dvije sjednice Zajedničke komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH na kojima je razmatrano pitanje blokade institucija BiH početkom juna, iako uredno pozvan, nije prisustvovao glavni tužilac BiH Goran Salihović od kojeg su očekivani odgovori na određena pitanja.

Salihovićev nedolazak neki od članova Komisije ocijenili su kao nedopustivo ponašanje.

Tužilaštvo BiH smatra da pozivanje glavnog tužioca Gorana Salihovića na sjednice parlamentarnih komisija predstavlja nedopustiv politički pritisak, te grubo političko miješanje u nezavisnost pravosuđa.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender