Banjaluka: Zimski red vožnje izazvao haos

Zbog gužvi su nervozni bili i vozači, jer nisu mogli ispoštovati vrijeme polazaka. Na stajališta su kasnili i po deset minuta, što je izazvalo ogorčenje putnika.

Mještanka Lauša Danijela O. rekla je da su na liniji prema Lušu, Saračici i Bistrici i dalje učestale gužve.

– Autobus je juče ujutro bio krcat, a đaci još nisu ni krenuli u školu. Kasnio je, a kada sam ušla, bila sam primorana da stojim pored vozača i čula sam da se u telefonskom razgovoru žali da mu je nemoguće raditi i u tačno vrijeme stizati na stajališta – rekla je Danijela.

Jagoda L. iz Saračice požalila se da su juče ujutro, zbog kašnjenja autobusa, na posao zakasnili svi članovi njene porodice.

– Ponadala sam se da će autobus prema Saračici napokon saobraćati češće i da neće biti gužvi kao što je slučaj bio ljetos, ali čini mi se da je i gore – rekla je Jagoda.

Ona je dodala da je u razgovoru sa putnicima u autobusu saznala da, iako je stupio na snagu zimski režim vožnje koji podrazumijeva učestalije saobraćanje, navodno su izbačena tri polaska.

Prema riječima predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenka Jaćimovića, svi prevoznici koju su se obavezali ugovorom da će obavljati redovan prevoz i poštovati red vožnje, moraju se toga pridržavati. Opravdanja nema.

– Ako bude ustanovljeno da neki prevoznik kasni, grad i nadležno odjeljenje imaju mogućnost da raskinu ugovor sa njim. Za takve nema nikakvog opravdanja, jer su se ugovorom sklopljenim prije pet godina obavezali da će redovno držati linije, u datom terminu, sa dovoljnim brojem voznih jedinica – rekao je Jaćimović.

On je dodao da je ove godine istekao rok od pet godina, koliko je prevoznicima bilo dato da saobraćaju na dodijeljenim linija.

Jaćimović je rekao da će gradska uprava i Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, poslije inspekcijskih kontrola, odabrati prevoznike za određene linije.

– Oni prevoznici koji ne budu mogli da ispune zahtjeve za redovnost polazaka, tačnost i tehničku ispravnost, kao i čistoću vozila, neće proći – istakao je Jaćimović i dodao da će tender biti raspisan krajem godine.

Odgovori

Odgovor na pitanja u vezi sa polascima na relaciji prema Laušu, Saračici i Bistrici u “Bočac-tursu”, čiji autobusi saobraćaju na tim linijama, juče nismo dobili jer su, kako su rekli, nadležni na moru.
Prema prošlogodišnjim podacima, u Banjaluci

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender