Kazneni vojni udar na Siriju do nedjelje!

Predsjednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su intenzivno telefonom o odgovoru sirijskom režimu zbog navodnih hemijskih napada i “više nemaju sumnju da je njih zaista bilo i da iza njih stoji režim Bašara al Asada”.

Obama je istakao da je 88 puta razgovarao sa svjetskim liderima o ovoj temi, a najviše sa Kameronom sa kojim se čuo i sinoć, poslije čega se oglasila britanska vlada navodeći da su “dvojica lidera uvjerena da je korišćeno hemijsko naoružanje”.

Britanski premijer je danas objavio i da je Velika Britanija sastavila nacrt rezolucije o Siriji kojom osuđuje napade hemijskim oružjem i koja će biti predata Ujedinjenim nacijama. U njoj se od Savjeta bezbjednosti traži “odobrenje neophodnih mjera za zaštitu civila u Siriji”.

Američka vojska je još od juče u punoj pripravnosti i, kako je rekao ministar odbrane Čak Hejgel, potpuno je spremna za napad, samo se čeka Obamino “zeleno svjetlo”.

Јuče su se pojavile i informacije da bi napad mogao da bude izveden već u četvrtak i da je to poručeno sirijskoj opoziciji, ali zvanične potvrde nije bilo.

U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je izjavio da če britanska nacionalna bezbjednost biti ugrožena ukoliko se ne odgovori na to da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Hejg je kazao i da bi velika opasnost bila da se ništa ne preduzme jer bi “nečinjenje povećalo mogućnost novih napada hemijskim oružjem i povećalo šanse da to oružje može da padne u pogrešne ruke” i potpuno uništi “svjetska pravila o zabrani korišćenja hemijskog oružja”.

Neimenovani američki zvaničnici podvukli su da SAD neće djelovati samostalno, već “isključivo sa međunarodnim partnerima”.

UN za diplomatsko rješenje

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na diplomatsko rješenje situacije u Siriji.

On je istakao da je stručnjacima UN koji isputuju navode o hemijskim napadima potrebno dati vrijeme da utvrde pravu istinu. “Tim stručnjaka je već obavio značajne intervjue i prikupio materijal na terenu”, rekao je Ban Ki Mun.

Prema dostupnim informacijama, SAD i saveznici grupišu avione u britanskoj vojnoj bazi na Kipru, ali napad ne bi započeli bombardovanjem iz vazduha, već lansiranjem raketa sa vojnih brodova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender