Otvorena Služba za nabavku ortopedskih pomagala

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je da se od danas na nov način rješava pitanje ortopedskih pomagala i približava rehabilitaciji pacijenata.

On je naveo da u Zavodu, osim medicine i nauke, postoji i proizvodnja, te izrazio očekivanje da će se u Republici Srpskoj proizvoditi pomagala za inostranstvo, s obzirom da su u ovoj ustanovi već patentirali određene proizvode.

Ministar je podsjetio da su ranije izdvajana značajna sredstva za ortopedska pomagala, ali da je nedostajala ovakva ustanova koja bi kontrolisala proizvode, a pacijentima pomagala da se naviknu da ih koriste.

“Ova ustanova racionalno posluje i bori se na tržištu, ima korisnike i iz drugih zavoda, kao što je Brčko, pa čak i iz Srbije. Mislim da je budućnost Zavoda svijetla”, smatra Stanić.

Direktor Zavoda Goran Talić rekao je da je novi prostor arhitektonski prilagođen i savremeno opremljen, te da omogućava veći komfor za pacijente i stručnjake, čime će biti obezbijeđen razvoj, kao i širenje proizvodnje.

On kaže da Zavod raspolaže školovanim kadrom i ljekarima koji su specijalizovani u ovoj oblasti.

Talić je zahvalio resornom ministarstvu i Fondu zdravstvenog osiguranja za podršku Zavodu u ovom projektu, čiji je cilj uvođenje maksimalnog reda i kvaliteta u proizvodnji, aplikaciji i kontroli ortopedskih pomagala, ali i ušteda sredstava Fonda za ortopedska pomagala za koja se izdvaja oko 10 miliona KM godišnje.

“Ne želimo nikakav monopol, već poštovanje struke da bi pacijenti bili zadovoljni”, naveo je Talić.

Šef Odsjeka na Odjeljenju za protetičku rehabilitaciju Biljana Majstorović izjavila je da se otvaranjem prostorija nove službe zaokružio proces protetičke rehabilitacije, odnosno do potpune izrade adekvatnog pomagala i njegove potpune funkcionalnosti.

Prema njenim riječima, u Zavodu se do sada godišnje proizvodilo od 150 do 180 primarnih protetičkih pomagala, ali će novi prostor omogućiti i izradu većeg broja u slučaju potrebe.

“U ovom prostoru moći ćemo uraditi puno više za naše pacijente i pružiti mogućnost svim našim državljanima koji se suoče sa amputacijom da dobiju kvalitetno pomagalo”, rekla je Majstorović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender