Potrebna racionalizacija troškova

“Sada se moramo posvetiti racionalizaciji postojeće mreže i pokušati da obezbijedimo pomoć lokalnih zajednica, uz obavezni domaćinski odnos”, rekao je Mutabdžija novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa članovim aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na području Sarajevsko-romanijske regije.

On je naveo da su loša materijalna situacija u školama, stanje školskih objekata i neizmirene obaveze prema dobavljačima problemi koji opterećuju rad osnovnih i srednjih škola na području Sarajevsko- romanijske regije uoči početka nove školske godine.

Mutabdžija je precizirao da u Srpskoj ima 700 školskih objekata u osnovnom i 100 objekata u srednjem obrazovanju, koji zahtijevaju ogromna sredsta samo za održavanje.

On je članovima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije predstavio i pomoćnika ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Zdravka Marjanovića.

“Želimo da dođemo do novog oblika rada koji će podrazumijevati veoma česte susrete sa direktorima škola i otklanjanje problema u što kraćem roku”, poručio je Mutabdžija.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola ove regije i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Rogatice Branislav Pavlović potvrdio je da skoro sve škole imaju jedinstven problem, a to je teško materijalno stanje, koje ne dozvoljava redovno i kvaliteno održavanje i rekonstrukciju školskih objekata.

Direktor Srednje škole “Vasilije Ostroški” na Sokocu i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Žarko Kovačević smatra da hitno treba donijeti nove zakone o osnovnim i srednjim školama.

On je upozorio na nedostatak nastavnika matematike, fizike i hemije, kao i na činjenicu da je kvalitet nastave u osnovnim školama na izuzetno niskom nivou i da svršeni osnovci nezasluženo dobijaju visoke ocjene koj, potom, ne opravdavaju znanjem u srednjim školama.

“Ulazni faktor znanja učenika koji iz osnovne dolaze u srednje škole je katastrofalan”, ocijenio je Kovačević.

 Izvor: Agencije
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender