26. 09. 2021.

Vehabije iz BiH prijete Evropi

Predsjedavajuća Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić rekla je za “Večernje novosti” da bezbjednosni izveštaji govore da bi povratak radikalnih islamista u BiH mogao da destabilizuje političku i bezbjednosnu situaciju u zemlji, te ističe da je stav ovog tijela da bi zakonom trebalo zabraniti odlazak državljana BiH na ratišta širom svijeta.

“I izvještaj Stejt dipartmenta ukazuje da jača radikalni islamski pokret u BiH, a da je problem u neefikasnoj i nekoordinisanoj borbi nadležnih institucija i službi protiv ovog zla savremenog doba”, ukazala je Majkićeva.

Majkićeva kaže da bezbjednosne službe moraju sačiniti efikasniji plan mjera za suzbijanje prijetnji od vehabijskog terorizma.

U Informaciji je naglašeno da su domaće bezbjednosno-obavještajne službe obradile 36 predmeta koji se odnose na regrutovanja pripadnika radikalnih islamskih pokreta u BiH za odlazak na svjetska ratišta.

Bezbjednjaci su analizirali čak 71 predmet u vezi sa trgovinom oružja i eksploziva u BiH, pišu “Večernje novosti”.

Sve bezbjednosne procjene upućuju na pojačane terorističke aktivnosti pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta u BiH, a suštinsko pitanje je kako će povratak džihadista sa svjetskih ratišta uticati na bezbjednosnu situaciju u zemlji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender