30. 11. 2021.

Generalu Sariću omogućiti pravedno i regularno suđenje

Boračka organizacija zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da uzme Sarića u zaštitu, kome se, kako se ističe, poslije nesuvisle i neodržive prvostepene presude, na skandalozan način naknadno proširuje optužnica sa još problematičnijim optužbama, dokazima i svjedocima.

BORS poziva institucije Republike Srpske i njene predstavnike u institucijama BiH da u najkraćem roku pokrenu proceduru stavljanja van snage Zakona o Sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH, te da pokrenu inicijativu za donošenje novih zakona po hitnom postupku.

“Istovremeno, dok se ne obavi procedura ukidanja postojećih i donošenja novih zakona, kao i revizija nezakonitih presuda treba zahtijevati od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta obustavljanje svih trenutno otvorenih postupaka pred Sudom i Tužilaštvom BiH”, navodi se u saopštenju.

Borci smatraju da objektivni razlozi i potreba redefinisanja pravosuđa, posebno Suda i Tužilaštva BiH, postoje od samog njihovog osnivanja, odnosno od aktiviranja naloga tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je na nezakonit način nametnuo pomenute zakone.

“Svrha i cilj tog zakona i tog suda su i tada i sada bili isti – da se nasiljem i nepravdom selektivno i pristrasno nameću pravda i sudanija, ali tako da u toj selektivnoj sudaniji krivica i kazna budu isključivo za Srbe, posebne aktivne učesnike u građanskom ratu, najviše vojne, policijske i političke zvaničnike, a da svi ostali budu pod zaštitom i da im bude zagarantovana nevinost”, ističe se u saopštenju.

Presudu generalu Sariću, u BORS-u ocjenjuju posljednjom u nizu neregularnosti Suda BiH, izrečenu prema spornom Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine, dok je u pripremi još veći skandal, jer se poslije postupka provjere prebivališta i identiteta ratnih oficira Vojske i Policije Republike Srpske koji žive u Srbiji mogu očekivati novi nezakoniti procesi i apsurdne presude.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender