Pacijenti donirali Kliničkom centru Banjaluka ćebad i posteljinu

Polne bolesti u porastu kod mladih!

Prema izvještaju Svjetskog udruženja za javno zdravstvo, samo u posljednjih 12 mjeseci broj pacijenata s gonorejom u Evropi povećao se za 25 odsto, a novi soj te bakterije posebno je opasan, jer je vrlo otporan na antibiotike.

“Broj mladih zaraženih polnim bolestima u poređenju s podacima od prošle godine povećao se za pet odsto, a s obzirom na stanje u 2003. godini, za čak 46 odsto”, upozoravaju naučnici.

Osnovni uzrok povećanja broja oboljelih od ovih bolesti jeste seks bez zaštite, kao i loša edukacija tinejdžera o prenosu polnih bolesti.

“Od svih slučajeva klamidije, bolesti koja često uzrokuju neplodnost kod žena ako se ne liječi na vrijeme, čak 75 odsto čine pacijenti mlađi od 25 godina”, podaci su ovog udruženja.

Širenje polnih infekcija otkriva da velik broj mladih rizikuje svoje zdravlje, kao i plodnost, seksom bez zaštite.

“Širenje gonoreje je globalna prijetnja za ljudsko zdravlje, jer sve češćim prenosom dolazi do veće otpornosti na terapiju antibioticima”, stoji u izvještaju ove organizacije.

Dušanka Brđanin, doktor na Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Banjaluka, kazala je da je, kako u toku ove tako i prošle godine, u ovoj ustanovi liječen veliki broj oboljelih od kondiloma, odnosno genitalnih bradavica.

“Iako je manji broj pacijenata oboljelih od sifilisa, to ne mora biti realna slika bolesti, zbog nedovoljne edukovanosti pacijenata te početne slike bolesti kada kožne promjene mogu biti neznatne i slabije vidljive”, kazala je Brđaninova.

Ona je pojasnila da su genitalne bradavice česte, posebno kod mladih seksualno aktivnih osoba.

“U našoj Klinici je liječen veći broj pacijenata oboljelih od genitalnih bradavica, a to je pojava i u razvijenim zemljama. Najveća učestalost je kod osoba mlađe životne dobi, a posebno visoka kod homoseksualaca. Pored seksualnog ponašanja, što podrazumijeva često mijenjanje seksualnih partnera, uzrok velikog broja oboljelih je i primjena oralnih kontraceptiva, trudnoća, pad imuniteta, te su moguće infekcije novorođenčadi prilikom prolaska kroz inficirani porođajni kanal majke”, pojasnila je Brđaninova.

Što se tiče sifilisa, navela je ona, takođe jedan od najčešćih puteva prenošenja je seksualni, ali ne treba zanemariti i druge puteve prenošenja kao što su direktan kontakt sa sifilitičnim promjenama, preko krvi oboljelog, te iz krvi majke kroz posteljicu do ploda.

“Jedina prava prevencija za oba oboljenja je primjena adekvatne zaštite tokom seksualnog odnosa. Posljedice genitalnih bradavica, odnosno komplikacije, mogu biti čir, sekundarna infekcija, krvarenja i mehanički problemi zbog veličine bradavica dok sifilis može izazvati veliki broj komplikacija, od kojih su najznačajnije promjene na krvnim sudovima, kostima i centralnom nervnom sistemu”, upozorila je Brđaninova, naglašavajući da se obavezno moraju liječiti oba partnera.

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlja RS, kazao je da je promiskuitet, posebno kod žena mlađe životne dobi, veoma izražen u RS, i da je to jedan od osnovnih uzroka pojave većeg broja oboljelih u posljednje vrijeme.

“Povećanje broja oboljelih pokazuje da je zakazala zdravstvena njega. Da bi se to spriječilo, potrebno je uvesti veći broj savjetovališta na ovu temu, pa, na primjer, pri Studentskom domu bi obavezno trebalo da postoje savjetovališta, ako je već kod ove populacione grupe primjetan povećan broj oboljelih”, istakao je Babić.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender