Rusija i Kina protiv vojne intervencije

Planovi o vojnim napadima na Siriju koje su iznijele neke zemlje pobijaju ključne odredbe Povelje UN i druge norme međunarodnog prava, poručio je Gatilov generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Gatilov je dodao da u ovom trenutku treba iskoristiti sve moguće političko-diplomatske instrumente, prije svega omogućiti stručnjacima UN da sprovedu do kraja istragu o navodnim hemijskim napadima i svoje zaključke iznesu pred UN, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta blizu Damaska, u kome je poginulo više stotina ljudi, pojačao je podjele između Rusije i Zapada oko sirijskog sukoba.

Zapadne zemlje su za napad optužile sirijski režim, a Rusija smatra da su pobunjenici upotrebili ovo zabranjeno oružje da diskredituju vladu u Damasku.

Kina: Nema izgovora za napad

Peking — Kineski mediji pišu da se SAD i zapadni saveznici po pitanju Sirije ponašaju kao “sudija, porota i egzekutor” i da bi vojna intervencija imala kobne posljedice.

U uvodnom članku pod nazivom “Nema izgovora za napade”, državni list “Čajna dejli” je naveo da bi se vojnom intervencijom protiv Sirije “prekršile norme koje uređuju medjunarodne odnose” i da bi takav potez “samo pogoršao krizu i izazvao nesagledive poljedice”.

Podjsetivši na rat u Iraku, kineski list je istakao da međunarodna zajednica ne bi smjela sebi da dozvoli da je “za nos vuče američka obaveštajna služba koja je odgovorna za tvrdnje da je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje”.

“Global tajms”, blizak vladajućoj Komunističkoj partije, u komentaru navodi da bi, u slučaju napada na Siriju, bilo neophodno da Rusija i Iran razmotre da “pruže direktnu vojnu pomoć” režimu Bašara Asada, prenijela je agencija AFP.

Kineska štampa je i juče pisala o mogućoj intervenciji protiv Sirije, pa je vodeći list “Ženmin žibao” ocijenio da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da upotrebe pitanje hemijskog oružja da nezakonito promjene režim u Siriji i zaoštre sukob koji je već sada ružan i težak.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender