26. 09. 2021.
Konkurs za stipendije od naknade poslanika

Studenti iz BiH u Sloveniji neće više plaćati školarinu za strance

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica je pozdravio potpisivanje Protokola između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja kojim je studentima iz BiH omogućeno studiranje u toj zemlji pod uslovima koji važe za domaće studente i pozvao nadležne da slične protokole potpišu i sa drugim zemljama.

“Upravo visina školarine u zemljama EU, koja je znatno viša nego na visokoškolskim ustanovama u BiH i uopšte viši životni standard osnovna je prepreka studentima da se u većoj mjeri odlučuju za studiranje ili odlaske na programe studentske razmjene u inostranstvo”, rekao je Govedarica.

On je naveo da upravo zbog visokih cijena školarina za strance do sada studenti nisu u većem broju odlazili na studije u Sloveniju, i izrazio nadu da će se takva slika, zahvaljujući novim uslovima studiranja, promijeniti na bolje.

Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja potpisan je 25. jula na osnovu odredaba Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisanog 1999. godine u Ljubljani.

Ista mjerila koja važe za studente iz BiH u Sloveniji, prema ovom protokolu primjenjivaće se i u BiH za studente iz Slovenije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender