23. 09. 2021.

Uzeli kredit, pa ga pozajmili gazdi

Suština optužnice je u tome što su optuženi protivzakonito i neistinito prikazivali bilanse stanja u preduzeću, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi objasnio je da je suština svega u tome da je “Vitaminka” 2005. godine podigla kredit od oko šest miliona KM u Hypo Alpe Adria Bank.

Umjesto da ga utroši za razvoj, ovaj novac je “Vitaminka” kao beskamatnu pozajmicu dala firmi “Kreis Industriehandel AG Basel”, većinskom vlasniku “Vitaminke”.

Kasnije je firma “Kreis” za milionski iznos kupila mašine i na osnovu tog uloga povećala svoj vlasnički kapital u “Vitaminci”.

Podsjetimo “Kreis” je 2002. godine u privatizaciji kupio 66,35 odsto kapitala ‘Vitaminke’, a sada nakon dokapitalizacije ima u svom vlasništvu 76,63 odsto kapitala preduzeća.

Prema navodima iz optužnice, inkriminisani period optuženog Mikića i Katića je od 29. marta 2005. do 31. decembra 2011. godine.

Mikić je tako kao direktor bez ograničenja u preduzeću “Vitaminka” Banjaluka, u periodu od 29. marta 2005. do 31. avgusta 2008. godine, te u periodu od 23. juna 2009. do 31. decembra 2011. godine lažnim bilansima neistinito prikazao kretanje sredstava i rezultata poslovanja “Vitaminke”.

Optuženi Mikić tako je odobrio da se prilikom sastavljanja godišnjih poreskih prijava za porez na dobit knjiži kao trošak poslovanja plaćena kamata od 1,76 miliona KM na dobijene kredite od pomenute banke i to u svrhu nabavka opreme, iako su ta kreditna sredstva utrošena na davanje beskamatne pozajmice ‘Kries Industriehandel AG Basel’ iz Švajcarske.

Prema navodima iz optužnice, Mikić ovako nešto nije mogao učiniti, jer navedeni trošak kamata nije direktno uticao na ostvareni prihod, čime je prekršio Zakon o porezu na dobit.

Na ovaj način Mikić je izvršio umanjenje poreske osnovice poreza na dobit i izbjegao obračunavanje, prijavljivanje i plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od blizu 177.000 KM.

Drugooptuženi Željko Katić, koji je na mjestu direktora “Vitaminke” proveo jednu godinu, osumnjičen je za isto krivično djelo, izvršeno u periodu od 31. avgusta 2008. do 23. juna 2009. godine.

Mikić nam je juče kazao da nije dobio optužnicu i da ne može detaljnije komentarisati.

“Nisam dobio optužnicu, ali ono što mogu reći jeste da ću kamate na kredite uvijek knjižiti kao trošak preduzeća”, naveo je Mikić.

U narednom periodu biće zakazano izjašnjenje o krivici Mikića i Katića.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender