22. 09. 2021.

Francuska stala uz Obamu

Podsjetimo, Britanija je morala da “spusti loptu” nakon što parlament nije podržao prijedlog britanskog premijera za intervenciju u Siriji. U jednom momentu je izgledalo da je Amerika ostala sama u insistiranju da se na navodni napad hemijskim oružjem mora odgovoriti.

Iz SAD su nakon odluke Britanije stizale vijesti da Amerika neće odustati od svojih namjera, ali danas već mogu da odahnu. Francuski predsjednik je izjavio da ta zemlja, bez obzira na odluku Britanije, može da učestvuje u bilo kakvomnapadu na Siriju.

On je za radio “Frans-Inter” rekao da nije iznenađen glasanjem u britanskom parlamentu kojim je Britanija praktično izašla iz zapadne koalicije koja pokušava da kazni Bašara Asada vojnom intervencijom zbog navodne odgovornosti njegovog režima za napad hemijskim oružjem izvršen 21. avgusta.

Džabar je kazao da je vojna akcija, koju razmatraju SAD, Francuska, a prije glasanja u parlamentu je među njima bila i Velika Britanija, moralna odgovornost koja može potpuno promjeniti situaciju. On je objasnio da “napadi mogu paralizovati veliki dio režima i podići moral na strani opozicije”, prenosi AP.

Dok zapadni saveznici razmišljaju o eventualnom napadu, Raša tudej javlja, pozivajući se na TV Al Arabiju, da je režim u Damasku već počeo da izmješta svoje kancelarije u škole i univerzitete, kako bi zvaničnici režima Bašara al Asada bili na bezbjednijim mjestima, ukoliko Sirija zaista bude napadnuta.

Takođe, lider sirijske opozicije, koju podržava Zapad, Ahmed Džarba izjavio je da to što je britanski parlament odbacio vojnu intervenciju u Siriji ne može da spreči ostale saveznike da intervenišu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender