26. 09. 2021.

Generalna skupština da ima veća ovlašćenja

“Cilj bi trebalo da nam budu veća ovlašćenja Generalne skupštine, najboljim mogućim korišćenjem njenih širokih prava, utvrđenih Poveljom UN”, rekao je Jeremić na sastanku Radne grupe osnovane radi revitalizacije djelovanja Generalne skupštine.

Ocijenivši da se složeni izazovi sa kojima se svijet suočava ne mogu rješavati izolovano, Jeremić je naveo da proteklih decenija velika obećanja osnivača UN nisu ispunjena u potpunosti i dodao da sve više zemalja smatra da je efikasnija, transparentnija i sveobuhvatnija Generalna skupština imperativ 21. vijeka – prenijeli su beogradski mediji.

On je napomenuo da je Generalna skupština UN formirana 1945. godine da bi služila kao moralna svijest međunarodne zajednice i da je stvorena kao demokratski skup prava svih nacija – velikih i malih, razvijenih i u razvoju, kako bi živjele u miru, bezbjednosti i napretku.

Jeremić je rekao da se Radna grupa bavila ulogom Generalne skupštine u odnosu na druge organe UN, metodologijom rada i provođenjem rezolucija, odgovornošću u imenovanju generalnog sekretara i drugih rukovodilaca u sistemu UN.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender