22. 09. 2021.

Gužve u knjižarama, udžbenici razgrabljeni

To potvrđuju gužve i dugački redovi kupaca u banjalučkim knjižarama, što pokazuje kolika je potražnja za udžbenicima i školskim priborom.

Iz knjižare “Papirus” su kazali da je velika potražnja za udžbenicima kao i školskim priborom, ali da još veće gužve očekuju ovog vikend, pred sam polazak đaka u školu.

Prema riječima Zore Krneta, zaposlene u ovoj knjižari, cijene svezaka se kreću od 0,45 do 2,80 KM u zavisnosti od dimenzija i kvaliteta korica, dok za olovke treba da bude izdvojeno od 0,40 do 0,80 KM.

Cijene pernica u ovoj knjžari kreću se od 1,90 do 25 KM, dok je za torbe potrebno izdvojiti od 7,70 pa do 680 KM, sve u zavisnosti od kvaliteta, modela i brenda. “Roditelji se najčešće odlučuju za kupovinu torbi koje koštaju do 150 KM. Uglavnom kupuju kvalitetnije stvari, a ukoliko su zaposleni u firmama čiji radnici u našoj knjižari mogu da kupuju na rate, rado se odlučuju za tu olakšiću”, kazala je Krneta.

Veliku potražnju i prodaju udžbenika bilježi i knjižara “Kultura”, u kojoj su kazali da već dolazi i do laganog nedostatka zaliha određenih udžbenika, pogotovo za niže razrede.

“Pripreme za početak nove školske godine uveliko traju. Sve što nam stigne od užbenika ubrzo i nestane”, kazali su zaposleni u “Kulturi” i dodali da se roditelji najčešće odlučuju za kupovinu knjiga i pribora za cijelu godinu, na tri do četiri rate, ukoliko imaju tu mogućnost.

Tanja Gojković, majka dvoje djece, kazala je da je ove godine teže pripremiti djecu za školu nego prethodnih.

“S obzirom na to kakve su cijene u odnosu na primanja nije ni malo lako spremiti djecu za školu. Kupili smo udžbenike, još nam je ostao školski pribor koji ćemo kupiti narednih dana. Na svu sreću, suprug je imao mogućnost kupovanja udžbenika na rate pa nismo toliko odjednom opteretili budžet”, kazala je ona i dodala da će se djeca ove godine morati zadovoljiti sa prošlogodišnjim pernicama i torbama.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kazao je da kupovina udžbenika, školskog pribora, torbi, odjeće i obuće, svake školske godine predstavlja veliki udar na kućni budžet.

“Sigurno je da su za opremanje učenika potrebna velika sredstva ali to je planirani trošak, tako da roditelji čitavu godinu planiraju i kalkulišu iz kojih sredstava da obezbijede te pare”, istakao je Petrović.

On je naveo da uprkos krizi i teškoj ekonomskoj situaciji, uvijek svaki roditelj nađe način da kupi sve potrebno za školu jer su djeca ipak na prvom mjestu.

Tomislav Pavlović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije, kazao je da roditelji ne bi trebalo da žure sa kupovinom udžbenika, jer je najbolje da sačekaju da nastava krene kako bi se sa nastavnicima posavjetovali o potrebnim udžbenicima.

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS, pozvala je roditelje da prilikom kupovine udžbenika uzimaju isključivo udžbenike sa spiska obaveznih udžbenika.

Cijene kompleta udžbenika za osnovce u KM:

Razred: cijena kompleta cijena knjiga str. jezika

I 13

II 77

III 64,5 11 – 29

IV 72 16 – 29

V 70 16,5 – 29

VI 105 18,85 – 29

VII 111,5 18,85 – 31

VIII 138,5 18,85 – 31

IX 127,5 22,95 – 31

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender