26. 09. 2021.

Obama da zatraži dozvolu Kongresa za intervenciju

Prema istraživanju EnBiSi (NBC) Njuza, 79 odsto anketiranih kaže da želi da Obama pita Kongres prije donošenja odluke o intervenciji, dok polovina smatra da SAD ne bi trebalo uopšte da intervenišu.

Podršku američkom ulasku u sirijski sukob daje 42 odsto Amerikanaca, navodi EnBiSi, uz ocijenu da bi to značilo napad raketama sa ratnih nosača, a ne angažovanje kopnenih trupa.

Obamini savjetnici kažu da predsjednik Amerike još nije donio odluku o učešću Amerike u intervenciji i dodaju da će se pri odlučivanju rukovoditi onim što je u najboljem interesu SAD.

Stručnjaci objašnjavaju da Kongres ima ustavno pravo da objavljuje rat, ali da u praksi predsjednik ima političku prednost, jer je istovremeno i vrhovni komandant oružanih snaga.

“Problem kod pravnih pitanja je što ih na kraju rješavaju sudovi, ali obično kad se sve završi”, rekao je Džejms Lindi, potpredsjednik tink tenk grupe Savjeta za spoljne odnose.

SiBiEs televizija podsjeća da je Obama kao predsjednički kandidat 2007. godine govorio da predsjednik nema pravo da jednostrano odobri vojni napad, sem u situaciji koja znači zaustavljanje trenutnog napada na SAD.

Slično je govorio i sadašnji potpredsjednik Džozef Bajden, ocjenjujući da sem u nekoliko pojedinačnih slučajeva, odluka leži na Kongresu.

Prilikom intervencije u Libiji pijre dve godine, Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da Kongres proglašava objavu rata, ali da se postavlja pitanje šta je definicija rata.

“Rat može da bude definisan samo ako se radi o produženom i suštinskom vojnom učešću vojnih snaga SAD, pri čemu su je vojni personal izložen ozbiljnom riziku tokom dužeg perioda”, zaključilo je tada ministarstvo.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender