28. 11. 2021.

Prekid ekshumacije u Buća Potoku

“Izvođači radova vrše probna iskopavanja još danas i sutra prekidaju, iako su u tri navrata pronađeni skeletni ostaci za koje je dokazano da su ljudskog porijekla. Kako se više primičemo pravim rezultatima imamo sve više opstrukcija Tužilaštva BiH, odnosno glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, koji, čini se, ne želi da naredi prekid ekshumacije, već to radi na ovako perfidan način”, istakao je Mandić.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije smatra da Salihović na ovaj način indirektno štiti nalogodavce za zločine nad sarajevskim Srbima, koji i danas zauzimaju visoke položanje, odnosno one ljude koji su ga i doveli na poziciju glavnog tužioca BiH.

On je napomenuo da je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić tokom nedavnog susreta sa predstavnicima Udruženja rekao da sredstava za ekhumacije i traženje nestalih ima u budžetskoj rezervi.

“Čini se pomalo ironično da nam se ovo radi upravo na Međunarodni dan nestalih. Ljudi koji vrše radove na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku su vema korektni, ali nam u razgovoru kažu da više nisu u stanju kreditirati Tužilaštvo BiH na ovaj način, trošeći svoje resurse, gorivo, mazivo i vrijeme”, naveo je Mandić.

Mandić je napomenuo da su mu predstavnici kompanija, koji vrše probna iskopavanja na deponiji u Buća Potoku, rekli da će nastaviti radove čim im se izmiri dug.

“Tokom današnjeg sastanka sa šefom Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi objasnio sam problem zbog kojeg se nastavak ekhumacija u Buća Potoku dovodi u pitanje. Ona je ostala zaprepaštena tom činjenicom”, dodao je Mandić.

Tužilaštvo BiH nije željelo komentarisati tvrdnje predsjednika Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića.

Ekshumacija srpskih žrtava iz velike masovne primarne i sekundarne grobnice na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku počela je 22. jula. Tokom probnog kopanja, u tri navrata pronađeni su skeletni ostaci za koje je dokazano da su ljudskog porijekla.

Probna kopanja vrše dvije firme iz Istočnog Sarajeva i do sada im je za to trebalo biti isplaćeno oko 200.000 KM.

Prema tvrdnjama Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, postoje saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender