Prioritet saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina u Srebrenici

Delegacija Tužilaštva BiH uručila je predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije saglasnost žrtava za procesuiranje dva lica za ratne zločine u Srebrenici, koji se nalaze na teritoriji Srbije, što predstavlja znak povjerenja u oba tužilaštva, saopšteno je iz srpskog tužilaštva.

Definisana je i pomoć bosanskohercegovačkog pravosuđa kolegama iz Srbije u procesuiranju počinilaca ratnog zločina u Štrpcima, naročito u segmentu potrage za posmrtnim ostacima žrtava, državljana Srbije.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege u Beogradu da se nastavlja proces ekshumacije na lokalitetu Buća Potok u Sarajevu i obećali su pružanje pomoći kolegama iz Srbije, u vezi s određenom dokumentacijom i dokaznim materijalima o ratnim zločinima koji se nalaze na teritoriji BiH.

Razgovarano je i o aktivnostima koje je potrebno preduzeti u budućnosti u zajedničkim naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i o potrebnim aktivnostima da se pravnosnažno osuđene osobe u BiH za ratne zločine, koje se nalaze u Srbiji, što prije upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Na sastanku Vukčevića i Salihovića je razgovarano o nastavku efikasne saradnje Tužilaštava za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina i sprečavanju nekažnjivosti počinjenih ratnih zločina.

U prijateljskoj i kolegijalnoj atmosferi, kako se navodi u saopštenju, predstavnici dva tužilaštva razgovarali su o prioritetnim koracima nastavka saradnje u budućnosti u konkretnim predmetima.

Tužioci su na sastanku dogovorili nastavak otvorene i obostrane saradnje u predmetima ratnih zločina, radi uspostavljanja vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana, u procesu pomirenja u regionu i približavanju evropskim integracijama.

Dogovoreno je da će se zajednički sastanci održavati u kontinuitetu, svaka dva mjeseca, na kojima će se razgovarati o konkretnim aktivnostima vezanim za zajedničku saradnju u obostranom interesu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender