Banjaluka: Rođenje deset djevojčica oživjelo legendu

Ipak, niko ne posjeduje zvanične podatke o stvarnom omjeru između muškaraca i žena u gradu na Vrbasu, ali svaki put kada u banjalučkom porodilištu potpunu dominaciju preuzmu djevojčice, ova legenda ponovo oživi.

Tako je bilo i juče, kada je iz Ginekološko-akušerske klinike u Banjaluci stigla vijest o novorođenim bebama.

– U 24 sata u Kliničkom centru u Banjaluci rođeno je deset beba i sve su djevojčice – potvrđeno je na ovoj klinici.

Stvaran odnos spolova u Banjaluci precizno će biti određen nakon popisa stanovništva u BiH, ali Banjalučani objašnjavaju da će, barem do tada, potrajati decenijska legenda da je odnos sedam naprema jedan.

Oni stariji stanovnici ovog grada objašnjavaju da se ovaj podatak uzimao kao relevantan nakon Drugog svjetskog rata, a legendu je iskoristila i Turistička zajednica grada za pozicioniranje Banjaluke kao “grada žena”.

Na banjalučkom Fakultetu za demografiju, ipak, imaju nešto realnije procjene, pa ocjenjuju da odnos ide u korist žena, ali svega 51:49 posto.

– Realno je da na stotinu Banjalučana dolazi 106 pripadnica ljepšeg pola. Koliko god nekima interesantno i primamljivo zvučalo da je odnos sedam puta veći u korist žena, to nikako nije stvarno stanje – istakli su na ovom fakultetu.

Izvor: Dnevni avaz

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender