Predstavništvo Srpske u Solunu dodatni most saradnje

Cvijanovićeva je istakla da grčka poslovna zajednica želi da uspostavi sa Srpskom tješnju saradnju kada su u pitanju obrazovanje, turizam i drvoprerađivačka i metalska industrija.

“Oni su zainteresovani da se u budućnosti razmotre varijante za slanje naših učenika u Grčku u različitim aranžmanima Pretpostavljamo da će to biti jedan od snažnih podsticaja za saradnju i između škola u oblasti obrazovanja”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je većina razgovora, koje je danas i juče zajedno sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom imala sa predstavnicima poslovne zajednice regije Soluna, bila fokusirana na uspostavljanje ekonomskih odnosa i jačanje privredne saradnje u nekoliko važnih grana.

“Zainteresovani su posebno za oblast turizma i međusobne veze kako bi mogli da koristimo potencijale zimskog turizma koje nudi Republika Srpska i ljetnog koji nudi Grčka, ali i za eventualna ulaganja u turizam kada je riječ o postojećim kapacitetima u Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, predstavnici poslovne zajednice regije Solun iskazali su i interes za drvoprerađivačku i metalsku industriju.

“Sljedeći korak u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Solunu je da se napravi zajednički biznis forum, kojim bi se direktno u vezu doveli privrednici iz Srpske i Grčke i da se dogovore određeni poslovi”, navela je Cvijanovićeva.

Predstavništvo Republike Srpske u Solunu, kaže Cvijanovićeva, imaće ulogu da to koordiniše, pripremi sastanke i razmijeni sve potrebne informacije.

“Otvaranje Predstavništa u Solunu ušlo se u plan širenja mreže predstavništava Srpske u svijetu, kojim smo zadovoljni”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Republika Srpske za uspostavljanje Predstavništva u Solunu dobila inicijativu poslovne zajednice Grčke i podršku određenih političkih krugova, koji smatraju da i putem ovakvih ekonomskih veza može dodatno da se jača i politička saradnja koja je uvijek bila i ostaće dobra.

“Osim ovog, ove godine uspostavili smo i Predstavništvo u Vašingtonu i na taj način zaokružili mrežu od osam predstavništava Republike Srpske u svijetu”, rekla je Cvijanovićeva i najavila da će u narednom periodu biti razmotreno koje su to druge destinacije gdje je potrebno uspostaviti predstavništva.

Ona je navela da već postoje određeni planovi, ali da će se vidjeti kako će se razvijati situacija i koji su prioriteti.

“Skandinavija nam je jako interesantna i već smo dobili određene ponude. Vjerovatno će to biti jedna od stvari koja će biti realizovana sljedeće godine”, zaključila je Cvijanovićeva.

Republika Srpska ima predstavništva i u Briselu, Jerusalimu, Beču, Moskvi, Beogradu i Štutgartu.

Izvor: Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender