28. 09. 2021.

Obama čeka odobrenje Kongresa za napad na Siriju

U obraćanju naciji, Obama je rekao da ima ovlašćenje da izvede napad na Siriju i bez Kongresa, ali da će “zemlja biti snažnija” ako se u odluku o kažnjavanju Sirije zbog upotrebe hemijskog oružja, uključe i članovi Kongresa.

Američke vlasti juče su objavile obavještajni izvještaj u kojem se zaključuje da je režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada “izveo napad hemijskim oružjem” u predgrađu Damska u kojem je ubijeno 1.429 ljudi, od čega najmanje 426 djece.

“Poslije pažljivog razmatranja, odlučio sam da SAD treba da preduzme vojnu akciju protiv ciljeva u Siriji”, rekao je Obama i dodao da će napad u Siriji biti ograničenog dometa, kao i da se ne razmatra slanje trupa “usred tuđeg rata”.

Obama je rekao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji bila “napad na ljudsko dostojanstvo” i poručio da se zločinjeni počinjeni hemijskim oružjem moraju ne samo istražiti, već i kazniti.

“Tražiću od predstavnika američkog naroda u Kongresu odobrenje za upotrebu sile”, rekao je Obama i dodao da je SAD spreman za napad kad god to odluči.

Američki predsjednik je rekao da je svjestan da se Ujedinjene nacije i neke druge države ne slažu s njegovom odlukom, ali da je spreman da izda naređenje za napad i bez njihovog odborenja.

“Mi smo Sjedinjene Američke Države i ne smijemo zatvarati oči pred onim što se desilo u Damasku”, rekao je Obama i zapitao kakvu će poruku poslati Amerika ako “diktator može da gasom ubije stotine djece na očigled svih, i da ne plati zbog toga”.

Prema njegovim riječima, jutros je razgovarao s liderima demokrata i republikanaca u Kongresu i da su se dogovorili da Kongres o napadu na Siriju glasa što je prije moguće kada se poslanici vrate s ljetnjeg odmora.

Jedan od lidera republikanaca najavio je da će Kongres zasijedati 9. septembra.

Ustav SAD daje Kongresu ovlašćenje da “objavi rat”, ali, istorijski gledano, poslednji put je deklaracija o tome formalno donijeta 8. decembra 1941. godine – o stupanju Amerike u Drugi svjetski rat.

Ranije danas, režim Bašara el Asada saopštio je da očekuje napade Zapada “u svakom trenutku”. “Očekujemo agresiju u svakom trenutku i isto tako smo spremni da u svakom trenutku odgovorimo”, rekao je taj neimenovani zvaničnik u izjavi za AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender