18. 10. 2021.

Oprema za izdavanje pograničnih propusnica

On je naveo da će MUP Hrvatske započeti izdavanje pograničnih propusnica od 3. septembra za stanovnike pograničnih područja u BiH po cijeni od 225 kuna,odnosno 60 KM.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH, uprkos nedovoljnim materijalno-tehničkim i ljudskim resursima, spremno je dočekala ulazak Hrvatske u EU.

“Na 55 međunarodnih prelaza instaliran je 161 čitač putnih isprava. Početkom prošle godine puštena je u funkciju nova aplikacija granične provjere, a u toku je i realizacija projekta razvoja sistema za kontrolu i evidenciju motornih vozila”, naveo je Dumančić za “Dnevni avaz”.

On je rekao da su trenutno videonadzorom “pokrivena” 32 granična prelaza.

“Nad 18 sistema uspostavljen je monitoring iz Operativnog centra i trenutno radimo na stavljanje u funkciju dodatnih 15 sistema nadzora na isto toliko graničnih prelaza”, izjavio je Dumančić.

On je podsjetio da je Granična policija BiH do sada, u saradnji sa agencijama u regiji, uspješno realizovala nekoliko međunarodnih akcija presijecanja lanaca organizovanog krijumčarenja ljudi.

“U akcijama “Loka”, „Loka 2”, „Una” i „Јezero” krijumčari su, uglavnom, ilegalno u BiH prebacivali državljane Turske. Sa kolegama iz regije proveli smo i opperativnu akciju “Kašmir”, sprečavanje ilegalnih migracija sa Kosova, te akciju „Јug”, sprečavanje ilegalnih migracija iz Turske i sa Kosova”, ističe Dumančić.

Izvor: Dnevni avaz

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender