30. 11. 2021.

Stupio na snagu sporazum između Srbije i EU

Stupanjem na snagu SSP biće obrazovana tijela koja će pratiti sprovođenje Sporazuma, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU – Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Na dan stupanja na snagu SSP prestaje primjena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, a rokovi koji su počeli da teku početkom primjene Prelaznog sporazuma od 1. januara 2009. nastaviće bez prekida da teku i nakon prestanka njegovog važenja.

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Srbiji predstojeće stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenivši da je Beograd time korak bliže Evropskoj uniji.

File je poručio da će Sporazum pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim subvencijama i zaštiti potrošača.

U saopštenju se izražava očekivanje da će puna primjena SSP pojačati već postojeće pozitivne efekte Prelaznog sporazuma i podsjeća se da je izvoz Srbije u zemlje EU samo tokom protekih jedanaest meseci porastao za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trnutno iznsi 500 miliona evra.

“S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu”, smatra File.

Bivša direktorka Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je 2008. godine parafirala taj sporazum, objasnila je da se, faktički, tim formalnim činom u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promijeniti.

Miščevićeva je za agenciju Tanjug rekla da je riječ o, prije svega, simboličkom značaju stupanja na snagu SSP, jer je time zadovoljen formalni preduslov za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

“Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU”, objasnila je Miščevićeva.

Podsjećajući da Srbija i EU već godinama primjenjuju Prelazni trgovinski sporazum, a to znači trgovinski dio SSP, Miščevićeva je rekla da je novina to što sada na snagu stupa i politički dio sporazuma.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender