26. 09. 2021.

Američki nosač aviona zaplovio prema Siriji

“Radi se o raspoređivanju sredstava kako bi bila na raspolaganju u slučaju da dođe do napada” kazao je zvaničnik Rojtersu te dodao da zasad nije poznato kada će brodovi stići do Crvenog mora.

Nimicova borbena flota, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, zasad nema specifične naredbe da otplovi u istočno Sredozemlje, ali je na ruti prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

Dosad je nosač, kao i ostatak flote, bio pozicioniran u Indijskom okeanu, gdje je pružao pomoć američkim operacijama u Avganistanu te se uskoro trebao vratiti u SAD.

“Američka intervencija u Siriji ujedno bi bila i podrška Alkaidi i njenim članovima”

Sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je u razgovoru za BBC kako bi bilo kakva vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država u Siriji značila i “podršku Alkaidi”. Dodao je i da su hemijsko oružje u napadu 21. avgusta koristile pobunjeničke grupe koje naoružava SAD, a ne vojska Bašara al Asada.

Podsjetimo, američki državni sekretar Džon Keri juče je izjavio kako SAD posjeduje čvrste dokaze da je smrtonosni plin sarin u napadu koristio Asadov režim, dok je Obama kazao da su SAD spremne za intervenciju te da samo čeka odobrenje Kongresa.

“Bilo kakav napad na Siriji ujedno je i podrška Alkaidi i njenim članovima”, kazao je Mekdad te dodao da će intervencija dovesti do još veće mržnje prema Amerikancima i destabilizacije cijelog Bliskog istoka. Dodao je i da je činjenica da Obama traži dopuštenje Kongresa za napad dokaz da nije pomno razmotrio sve moguće posljedice intervencije.

“To, ipak, ne mijenja ništa budući da je Obama odlučan da krene u napad”, dodao je. Zaključio je i da će Kongres svoju odluku bazirati na tome hoće li intervencija u Siriji “služiti interesima Izraela”

Američki kongres će odobriti napad na Siriju?

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame nastavlja prikupljati podršku članova Kongresa u vezi s pokretanjem vojnog napada na režim Bašara al Asada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Sam predsjednik Obama je u nedjelju telefonom razgovarao s pojedinim članovima Kongresa. Očekuje da će i u narednim danima, do zasjedanja Kongresa 9. septembra, biti u stalnom kontaktu s članovima Kongresa kako bi dobio podršku za napad na Siriju.

Američki mediji prenose da je i zamjenik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden razgovarao s pojedinim članovima Kongresa kako bi osigurao njihovu podršku za napad na Siriju. Takođe, pretpostavlja se da je tim predstavnika Nacionalne bezbjednosti i Bijele kuće održao niz tajnih sastanaka s pojedinim članovima Kongresa u cilju osiguranja podrške za vojnu intervenciju protiv Sirije.

S druge strane, u Kongresu SAD-a postoje vrlo različiti stavovi u vezi s mogućom vojnom intervencijom u Siriji jer pojedini članovi odobravaju napad, dok neki tvrde da bi napad samo mogao nanijeti štetu imidžu SAD u svijetu. Pojedini demokratski članovi Kongresa otvoreno se protive napadu na Siriju, dok neki republikanci smatraju da “ograničena intervencija”, o kojoj je Obama govorio ranije, nije dovoljna i ne bi uspjela zaustaviti Asadov režim da napada vlastiti narod.

Ipak, diplomatski krugovi navode da će Kongres vjerojatno odobriti napad na Siriju jer većina kongresmena vjeruje da bi SAD napadom na sirijski režim poslao snažnu poruku Iranu i Sjevernoj Koreji da “ne smiju koristiti opasno nuklearno oružje”.

Izvor: Index.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender