Izlazak na izbore ostanak – bojkot vodi u egzodus

Hitno pronaći rješenje za izborni materijal za lokalne kosovske izbore

Navodeći da je ovo kritičan momenat u procesu rješavanja kosovskog pitanja, Dačić je rekao da i međunarodna zajednica treba da pokaže posvećenost briselskom sporazumu.

On je najavio da će 8. septembra on i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić putovati u Brisel na susret sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton, a kasnije će se sa njom sresti i Hašim Tači.

Dačić je rekao da Beograd traži od predstavnika međunarodne zajednice da se hitno imenuje srpski predstavnik u kosovsku Centralnu izbornu komisiju /CIK/, da izborni materijal bude bez grba takozvane Republike Kosovo i da se pomjeri rok za prijavu lista, a ne rok održavanja izbora.

“Oni kažu da će činiti napore, ali ne mogu da garantuju. Ja sam im rekao da briselski sporazum ima višu snagu od kosovskog zakona. Mislim da je danas postignut napredak da na izbornim materijalima koje Srbi popunjavaju nema oznaka kosovske državnosti”, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je i Eštonova to rekla i da je on prihvatio njen prijedlog da se to ne podiže na nivo kao da je Beograd pobijedio Prištinu, jer onda Priština ne bi to prihvatila.

On je naveo da 4. septembra ističe rok za prijavu lista, a taj problem nije riješen, te dodao da ima osjećaj da su zemlje Kvinte i Evropska komisija tek shvatili ozbiljnost problema. “Ako ja želim da učestvujem na tim izborima, moram popuniti taj formular gde piše – Republika Kosovo“, rekao je Dačić.

Navodeći da je Beograd zainteresovan za provođenje briselskog sporazuma i učešće na kosovskim lokalnim izborima, Dačić je ponovio za B92 da su za Srbiju neprihvatljive oznake državnosti Kosova

Dačić je rekao da Priština insistira na stavovima koji nemaju utemeljenje ni u kosovskim zakonima, jer želi da potvrdi državnost.

“Čini se da Priština nije naročito zainteresovana da Srbi učestvuju na izborima, ali Beograd jeste, jer iz tih lokalnih struktura proističu načelnici opština i zajednica srpskih opština, što čini oko 10 opština u kojima bi Srbi imali vlast“, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da jedinstvena srpska lista neće učestvovati na kosovskim izborima, ako na izbornom materijalu bude oznaka kosovske državnosti, ali da je moguće učešće nekih Srba koji su ranije prihvatli Kosovo kao državu.

“Ako nema lokalnh izbora na Kosovu, onda je implementacija briselskog sporazuma gotovo nemoguća. Ako toga nema, onda je nemoguće početi zvanično pregovore Srbije sa EU i sve to izaziva regionalnu nestabilnost”, naveo je Dačić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender