23. 09. 2021.

’Orlovi’ otputovali u Sloveniju

’Orlovi’ će na tom šampionatu pokušati da naprave iznenađenje poput onog prije četiri godine u Poljskoj kada je osvojena srebrna medalja.

Tim selektora Dušana Ivkovića značajno je oslabljen, bez povrijeđenih Miloša Teodosića i Vladimira Lučića, pa su i očekivanja javnosti, ipak, koliko-toliko u skladu sa realnim mogućnostima.

„Do posljednjeg dana smo čekali Teodosića i Lučića, koji su veoma bitni igrači za nas. Ali, putujemo bez njih. Sve pohvale njima dvojici, koji su svo vrijeme bili uz tim. Lučić je zadobio povredu od koje se nije povratio, a Teodosić je bio u Rusiji odakle su stigle informacije da postoji veliki rizik ukoliko bude igrao“, rekao je Ivković na posljednjoj konferenciji za novinare pred odlazak u Sloveniju.

Grupa B u ’gradu hokeja’ Jesenicima, u kojoj se takmiči Srbija, izuzetno je teška i za očekivati je da svaki meč bude neizvjestan. Pored Srbije i Litvanije, tu su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Letonija.

„Litvanija odskače po iskustvu i kvalitetu. Sigurno je da su kandidati za medalju, plasman u finale. Imaju veoma jaku prednju liniju sa tri NBA igrača. Međutim, na bekovskim pozicijama nisu na nivou kao neke njihove selekcije ranijih godina. Pokušaćemo da u duelu sa njima što više rotiramo, kako bi što spremniji dočekali sljedeća dva meča protiv Bosne i Hercegovine i Makedonije, koja će možda biti ključna u borbi za plasman u drugu fazu šampionata“, naveo je Ivković.

Plasman u drugu fazu šampionatu izboriće tri prvoplasirane ekipe iz grupe.

„Ovo je turnirski sistem takmičenja, moramo razmišljati od utakmice do utakmice, najmlađi smo tim na šampionatu, sa najviše debitanata. Optimista sam, vjerujem da ćemo igrati modernu, savremenu košarku“, naveo je selektor Srbije.

Poslije uvodnog duela sa Litvanijom, selekciju Srbije redom očekuju mečevi sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Letonijom i Crnom Gorom.

„Uprkos svim problemima tokom pripremnom perioda, uspjeli smo dobro da se spremimo za Evropsko prvenstvo. Imamo pozitivan skor u kontrolnim utakmicama, iako smo igrali sa jakim protivnicima, svi igrači su dobili i iskoristili šansu na pravi način. Kao kapiten ovog tima, ne obećavam bilo koji rezultat, samo veliku borbu na svakom duelu. Nadam se samo da će nas na šampionatu u Sloveniji mimoići povrede i da ćemo sa te strane biti u mogućnosti da pružimo maksimum“, poručio je kapiten Nenad Krstić.

U grupi A u Ljubljani igraće reprezentacije Ukrajine, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Izraela i Belgije. Grupu C u Celju čine selekcije Poljske, Slovenije, Španije, Hrvatske, Češke i Gruzije. U grupi D u Kopru takmičiće se reprezentacije Finske, Grčke, Rusije, Italije, Švedske i Turske.

Prvi meč na šampionatu ’orlovi’ igraju u sredu od 21 čas sa Litvanijom.
JT

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender