22. 09. 2021.

Amerika protiv ukidanja Srpske

Kesić je istakao da je Republika Srpska u posljednjih šest-sedam godina, vodeći koordinisanu akciju u Americi, postigla mnogo toga.

“Poslije šest ili sedam godina rada imate situaciju da više niko iz Amerike ne prijeti da će biti ukinuta Republika Srpska, čak se Srpska i brani i onima koji joj prijete govori da to ne mogu da ostvare”, rekao je Kesić za “Nezavisne novine”.

Kada je riječ o Predstavništvu Republike Srpske u Vašingtonu, koje je registrovano prije desetak dana, Kesić kaže da je već bilo poziva malih i srednjih preduzeća koja traže partnere u Srpskoj, te da će ekonomija biti glavni projekat na kojem će raditi.

Odgovarajući na pitanje da li je odlazeći američki ambasador Patrik Mun nedavno kritikovao Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika kao pojedinac ili je govorio u ime američke administracije, Kesić je rekao da ko god govori o tome da se Amerika bavi pitanjem Balkana – ne govori istinu.

“Da neko govori u ime administracije, to je nemoguće”, rekao je Kesić i dodao da pitanje Balkana ostaje srednjerazrednim i nižerazrednim činovnicima koji bi voljeli da mogu da upravljaju time kako će vlade da se formiraju i kako da odlučuju.

On je izrazio nadu da Srpska neće biti ugrožena, jer je posljednjih godina postignuta jedna vrsta konsenzusa opozicije i vlasti kada je riječ o njenoj poziciji.

“Nadam se da izbori koji će biti održani sljedeće godine neće poremetiti odnos opozicije i vlasti po pitanju Republike Srpske samo zbog parcijalnih interesa političara. Mislim da građani Republike Srpske mogu biti sigurni da postoji odgovornost prema Srpskoj koje, nažalost, nema u Srbiji”, kaže Kesić.

Prema njegovim riječima, svi imaju istu želju – da vide jaku i funkcionalnu Republiku Srpsku koja garantuje dobar standard svojim građanima.

“Nadam se da je sve krenulo u tom pravcu. Kada ne bi bilo miješanja sa strane, mnogo lakše bi se sve ostvarilo. Međunarodni zvaničnici neće da priznaju da su oni iskomplikovali svaku situaciju – ekonomsku i političku. Visoki predstavnik je kršio volju birača i institucija”, ocijenio je Kesić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender