20. 10. 2021.

Četvrti studentski paviljon bez građevinske dozvole i novca

“Građevinska dozvola za izgradnju četvrtog paviljona u Banjaluci nije obezbijeđena, treba platiti 920.000 KM i mi smo sa gradom Banjaluka u pregovorima na koji način to riješiti. Mi tražimo da to bude plaćeno u nekoliko rata i da ta sredstva obezbijedimo sukcesivno u toku ove i naredne godine”, rekao je Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS.

I u Administrativnoj službi grada Banjaluka potvrđeno je da Univerzitet u Banjaluci kao nosilac projekta izgradnje četvrtog paviljona u sklopu kampusa još nije dobio građevinsku dozvolu, jer nije uplatio novac za nju.

Pored građevinske dozvole, ovaj projekat u koji je Vlada RS ušla odmah nakon što su studenti najavili proteste, mogao bi da “zakoči” i nedostatak novca koji uopšte nije obezbijeđen, što je djelimično potvrdio i ministar Mutabdžija.

“Zakonska obaveza Vlade je da može da kaže da ta sredstva mogu ići s pozicije Vlade i ne moraju biti definisana kao budžetska stavka. Kada se govori o periodu kada bi se to moglo desiti, sve zavisi od ovih aktivnosti koje su trenutno u toku”, rekao je Mutabdžija aludirajući na to da je u toku žalbeni postupak na izbor izvođača radova.

Iz nekoliko izvora potvrđeno je da su Vlada RS i Univerzitet u Banjaluci u projekat izgradnje četvrtog paviljona ušli prebrzo, jer nisu stvoreni osnovni preduslovi, kao što su obezbjeđivanje novca i potrebne dokumentacije.

On kaže da je projektna vrijednost izgradnje četvrtog paviljona oko 10 miliona KM, ali da je zbog velike konkurencije cijena “spala” na oko šest miliona KM.

Naime, što se tiče procedure koja je još u toku, Univerzitet u Banjaluci na osnovu javnog poziva izabrao je firmu “Tigar” iz Doboja kao najpovoljnijeg ponuđača, koja je dostavila ponudu od 6,137 miliona KM.

Nakon što je kao najpovoljnija izabrana dobojska firma, građevinske firme “Krajina” i “Aragosta”, koje su takođe učestvovale na tenderu, žalile su se Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, gdje je postupak još u toku.

“Žalbe smo zaprimili 26. avgusta i nismo još odlučili po njima. Kada kompletiramo predmet i razmotrimo njihove navode, Kancelarija će se izjasniti”, rekao je Ostoja Kremenović, direktor Kancelarije za razmatranje žalbi, ističući da ne može govoriti kada će to biti.

Sa odgovornima na Univerzitetu u Banjaluci i pored brojnih nastojanja “Nezavisne novine” nisu uspjele stupiti u kontakt, a nisu odgovorili ni na zvaničan upit koji su poslali početkom sedmice. Kako je rečeno u Banjalučkom univerzitetu, Duško Lazić, finansijski direktor Univerziteta, je na godišnjem odmoru i on vodi čitav proces u vezi sa izgradnjom četvrtog paviljona.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender