Statusna neutralnost uslov za izlazak na izbore na Kosovu

“Priština je pokazala da je postala nezadovoljna onim što je dogovoreno u Briselu i da je jedini način da nezadovoljstvo ispolji da Sporazum ne zaživi”, rekao je Vulin u mjestu Gazivode u Ibarskom Kolašinu.

Ministar je rekao da “ako Sporazum ne zaživi i Srbi ne izađu na izbore, onda Priština nema nijedan problem”.

“Upravo zato, skoro 24 sata pre finalnog roka za predaju izbornih lista, mi još čekamo da se definitivno uverimo da je sav izborni materijal statusno neutralan. Samo pod tim uslovom Srbi će izaći na izbore”, rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je “preduslov bilo kakvih radnji statusna neutralnost i da je nedopustivo da se Srbi, na bilo koji način primoraju da priznaju državu koju ne prihvataju kao svoju i koju ne priznaju da postoji.

“Vlada Republike Srbije je u tome dosledna”, rekao je on i dodao da je “svih ovih godina Priština govorila da je spremna da izvrši integraciju Srba, da je spremna na bilo kakvu kooperativnost samo da bi Srbi izašli na izbore i da bi učestvovali u institucijama”.

“A sada kada je Sporazum potpisan, Priština pokušava da spreči Srbe da izađu na izbore”, rekao je on.

Centralna izborna komisija Kosova juče je odlučila da na glasačkim listićima ne bude grb Kosova što je bio uslov Beograda kako bi Srbi izašli na izbore. Vulin je rekao da su liste, potpisi i kandidati spremni, ali još nije poznato da li je birački materijal statusno neutralan.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender