Bolesnici na dijalizi dobiće status lica sa invaliditetom

Dijalizirani, transplantirani i hronični bubrežni bolesnici dobili su pisanu potvrdu i iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Stanić je razgovarao sa bubrežnim bolesnicima koji su protestovali pred Dijaliznim centrom u Kliničkom centru Banjaluka i donio im pisano rješenje da će svi pacijenti na hemodijalizi biti primljeni na obradu za procjenu tjelesnog oštećenja po skraćenom postupku u skladu sa Pravilnikom, dok je potvrda FZO stigla faksom u Dijalizni centar.

Dijalizirani, transplantirani i hronični bubrežni bolesnici u Republici Srpskoj su nakon pisane potvrde i ponude ministra, te pisane potvrde iz FZO počeli da primaju hemodijalizu.

Stanić je rekao da su u Ministarstvu juče dobili deset zahtjeva, od kojih je moglo biti riješeno, kako je rekao, devet i po, napominjući da dio zahtjeva nije bio u domenu rješavanja ovog ministarstva.

“Kada je riječ o zahtjevu koji se odnosi na status invalidnosti, taj dio je u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. Mi smo jutros otišli u Komisiju Fonda PIO Republike Srpske, te smo ustanovili cijelu proceduru”, naveo je Stanić.

On je precizirao da ovi pacijenti treba da se obrate porodičnom ljekaru i izvade nalaze koje će odnijeti u Zavod za medicinu rada i sporta, a onda sa potvrdom u Komisiju za procjenu invalidnosti Fonda PIO.

“Mi ćemo tokom dana uputiti svim domovima zdravlja uputstvo da se ovi pacijenti uzimaju sa prioritetom, kako bi uradili nalaze”, rekao je Stanić.

On je priznao da dijalizirani, transplantirani i hronični bubrežni bolesnici u Srpskoj imaju određene zahtjeve već godinama, ističući da je dosta zahtjeva rješavano i ranije.

Govoreći o problemima u vezi sa transplantacijom, Stanić je rekao da bi u tom segmentu trebalo da budu unaprijeđena neka zakonska rješenja.

“Kod nas su transplantacije krenule, uspješno ih je završeno 11, što nije malo”, naveo je Stanić, najavljujući da će se raditi na tome da ovaj proces bude nastavljen.

Predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske Goran Ljuboja rekao je da su dijalizirani, transplantirani i hronični bubrežni bolesnici jutros stupili u štrajk, jer nisu imali status inalidnosti.

“Dobili smo pisanu potvrdu, imamo još nekoliko stavki, ali njih ćemo riješiti u hodu“, rekao je Ljuboja i dodao da je sada na pacijentima da odu kod porodičnog ljekara po potvrdu da se nalaze na hemodijalizi, nakon čega se ide dalje u proceduru kako bi bio riješen status invalidnosti.

Ljuboja, koji i sam dijalizu prima 25 godina, kaže da su nakon osnivanja Udruženja 1993. godine njegovi članovi istrajali i podržali Udruženje kako bi dijaliznim, transplantiranim i hroničnim bubrežnim bolesnicima u Srpskoj konačno bio riješen status invalidnosti, naglasiši da ovi bolesnici jedini u okruženju nisu imali riješen status.

“Konačno je na čelo Ministarstva došao čovjek sa razumijevanjem prema nama, kao i na čelo Fonda. Oni su ispoštovali za jedan dan ono što se nije moglo ispoštovati godinama”, rekao je LJuboja, koji je u ime svih članova Udruženja zahvalio zbog rješavanja ovog pitanja.

LJuboja je naveo da su svi koji su krenuli jutros u štrajk bili svjesni da dodatno ugrožavaju svoje zdravlje, ali da nisu imali drugog izbora.

Bubrežni bolesnici u Srpskoj stupili su jutros u 7.00 časova u štrajk, jer juče nisu uspjeli da postignu dogovor o statusu invalida i socijalnim davanjima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender