02. 08. 2021.
Šešelj u zatvoru bar još 2 godine?

Nema pravila za rješenje situacije u Šešeljevom predmetu

Ona je rekla da je potpredsjednik Tribunala Karmel Ađijus tražio da se preostala dva člana vijeća iz Šešeljevog predmeta Žan-Klod Antoneti i Flavija Latanci sa optuženim konsultuju o nastavku ili ponavljanju procesa, u skladu sa pravilom 15 i 15bis iz Pravilnika o postupku i dokazima.

Pravilo 15 odnosi se na izuzeće sudije, a pravilo 15bis na odsustvo sudije. U stavci “c” pravila 15bis navodi da se “nastavak postupka može naložiti samo uz pristanak svih optuženih”.

U odgovoru Ađijusu, objavljenom jutros, sudije Antoneti i Latanci, međutim, navode da “posljednji pasus iz njegovog memoranduma smatraju problematičnim, pošto nemaju isto tumačenje pravila 15 i 15 bis”.

Spalinska je na pitanje novinara šta je sljedeće u predmetu “Šešelj” odgovorila da je na sudiji Ađijusu da pregleda sve podneske koji su predati juče i danas i na osnovu njih donese odgovarajuće odluke.

Ona je istakla da “optuženi ima pravo da bude konsultovan” o nastavku procesa.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da tribunal donese odluku da se stane sa postupkom protiv Šešelja, budući da je u pritvoru punih 10 godina, Spalinska je rekla da ne želi da spekuliše.

“Treba sada da pratimo situaciju i čekamo odluke sudije Ađijusa”, dodala je ona.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender