Otkočen napredak Srbije ka EU

Van Rompej je naglasio da je time okrenuta nova stranica u odnosima dvije strane.

– Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignuti Sporazum je “postavio odnose Kosovo-Srbija na put normalizacije i, naravno, taj duh se mora održati – istakao je Van Rompej u obraćanju šefovima delegacija EU u inostranstvu.

On je naveo da se snaga Unije osjetila posebno kad je riječ o politici koja vodi ulasku zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU i dodao da je potvrda za to ulazak Hrvatske među evropsku dvadesetsedmoricu.

Van Rompej je napomenuo da se nada da će u odnosima Beograda i Prištine “okrenuta stranica pokrenuti povoljan živi razvoj svuda u region”.

On je kazao da je odmah poslije važnih odluka Evropskog savjeta u junu o pokretanju pregovora o članstvu EU i Srbije i sporazumu o pridruživanju s Kosova otputovao u Beograd i Prištinu da prenese političku poruku o tome, uz ocjenu da dobrodošlica na koju je naišao, “ne ostavlja sumnje da je to dobro shvaćeno i uvaženo”.

Van Rompej je u poruci vrhunskim diplomatama EU predočio takođe da “na sredokraći između Bliskog istoka i Balkana Turska ostaje ključni partner za Evropsku uniju”, ali je kazao i da je odnose Turske s EU pogoršalo oštro reagovanje turskih vlasti na mirne demonstracije opozicije.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender