27. 11. 2021.

Politika Vlade – Ravnomjerno ulaganje u Srpsku

“To potvrđuju i pokazatelji o ulaganjima koje je Vlada realizovala u svim opštinama Srpske, bilo da je riječ o sredstavima iz Razvojnog programa Srpske ili putem različitih vidova direktne podrške od ministarstava i Vlade”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada Srpske ima plan održavanja sjednica u svim dijelovima Srpske, što je najbolji način da se na licu mjesta evidentiraju potrebe svake lokalne zajednice, dodavši da je to cilj i današnje sjednice Vlade u Tesliću, kojoj će prisustvovati i načelnici i predstavnici pet lokalnih zajednica – Teslić, Doboj, Kotor Varoš, Čelinac i Petrovo.

Podsjetivši da je u proteklom periodu Vlada održala sjednice u Bileći i Prijedoru, premijer Srpske je najavila da će za par sedmica sjednica Vlade biti održana i u istočnom djelu Republike.

Govoreći o dosadašnjim ulaganjima Vlade, Cvijanovićeva je podsjetila da su u svim dijelovima Republike Srpske izgrađene ili rekonstruisane brojne škole, vrtići, putna i druga infrastruktura, bolnice, domovi zdravlja, kao i mnogi projekti iz oblasti poljoprivrede i stambenog zbrinjavanja.

Ona je naglasila da je Vlada, osim sredstava iz Razvojnog programa Republike Srpske, pružila i podršku izvozno orijentisanim preduzećima, podržala različite poslovne inicijative, razvila program podrške privredi i programe u vezi sa očuvanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta.

Takođe, kaže premijer Srpske, Vlada provodi politiku stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida izdvajajući za ove namjene značajna budžetska sredstava, a obezbijedila je i redovno izmirenje subvencija i podsticaja poljoprivredi, te finansirala brojne turističke, sportske, kulturne i druge manifestacije.

“U vrijeme svjetske ekonomske krize to sigurno nije bio nimalo lak zadatak. To je zahtijevalo veliku odlučnost”, istakla je premijerka Srpske.

Kad je riječ o ulaganjima iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente – Razvojni program Republike Srpske, za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Teslić, među kojima su i izgradnja sportske dvorane, fiskulturnih sala, učionica, sanacija krovova u gradskim i područnim školama, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada odobrila 4.106.681 KM.

Iz Ekonomsko-socijalne komponente na teritoriji opštine Teslić izdvojeno je i 1.000.217 KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, za infrastrukturu u izbjegličkim i povratničkim naseljima, te nabavku minibuseva za osnovne škole i stabilizaciju funkcionisanja lokalnih zajednica ugroženih prirodnim nepogodama.

Po projektu “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” sa opštinom Teslić potpisan je supsidijarni sporazum o prenosu kreditnih sredstava Evropske investicione banke /EIB/ u iznosu od 9.084.758 KM za realizaciju Projekta proširenja vodovodne mreže, unapređenja vodosnabdijevanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Iz sredstava Privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano je ukupno 33.084.369 KM od čega se 31.567.841 KM /95,4 odsto/ odnosi na kreditne plasmane, dok se na plasmane u HoV odnosi 1.516.528 KM /4,6 odsto/.

Budžetska podrška u periodu 2006.-2012. godina – podsticaji Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, na teritoriji opštine Teslić iznose 5.738.081 KM.

Vlada Republike Srpske je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji grada Doboj odobrila 6.470.238 KM, dok odobrena i uložena sredstva iz ove komponente iznose 2.492.648 KM.

Tu spadaju projekti stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca, sanacija i opremanje institucija osnovnog i srednjeg obrazovanja, te infrastruktura u izbjegličkim i povratničkim naseljima.

Iz sredstava privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano je ukupno 34.087.899 KM.

Ukupna ulaganja Ministarstva prosvjete i kulture u grad Doboj iznosila su 1.105.237,21 KM, dok je Ministarstvo zdravlja za Opštu bolnicu izdvojilo 10.963.992,11, Dom zdravlja 539.905,00 i Centar za hemodijalizu 17.090.708,11.

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Kotor Varoš odobreno je 6.570.821 KM. Ulaganja iz budžetskih sredstava sa pozicije “javne investicije” iznose 299.787 KM, dok je iz sredstava privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano ukupno 14.900.224 KM od čega se 10.703.124 KM /71,8 odsto/ odnosi na kreditne plasmane.

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Čelinac odobreno je 8.803.473 KM.

Ulaganja iz budžetskih sredstava sa pozicije “javne investicije” iznose 1.049.550 KM. Iz sredstava privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, putem Investiciono-razvojne banke Srpske, plasirano je ukupno 12.564.828 KM od čega se cjelokupan iznos odnosi na kreditne plasmane.

Na području opštine Petorovo, iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente odobreno je 3.589.780 KM, a iz sredstava privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Srpske, putem Investiciono-razvojne banke Srpske, plasirano je ukupno 1.938.587 KM od čega se 1.638.587 KM /84,5 odsto/ odnosi na kreditne plasmane.

Izvor: Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender