Poruka iz Vukovara: Milanoviću, za nas rat još traje

Učesnici protesta okupili su se oko 10 časova na Trgu Republike Hrvatske odakle je kolona u kojoj je oko 500 ljudi, krenula prema dijelu grada Mitnica, gdje se nalazi spomenik poginulim braniteljima. Oni su prošli bez incidenata pored zgrade policije na kojoj su postavljene dvojezične ploče, a koju je čuvalo 50-ak policajaca.

Kolona je pritom svečano pozdravila hrvatsku policiju, vojničkim pozdravom domovini, usput pjevajući patriotske i vjerske pjesme. Kolonu su tokom šetnje podržali i građani koji su noslili veliku zastavu Hrvatske na kojoj piše “Vukovar 1991.” i transparente sa natpisom “Milanoviću, ovo su šovinisti“.

Na početku protesta novinarima se obratio predsednik Štaba Tomislav Josić, koji je bio priveden u ponedjeljak zbog nereda. On je pohvalio odnos policije prema protestantima ali i prema privedenima istakavši da nije tačno da su učesnici protesta u ponedjeljak napali policiju, već je to bilo “naguravanje”.

Istakao je da nije učestvovao u skidanju dvojezičnih ploča i da je priveden, vjerovatno “po zapovednoj odgovornosti”. Josić je rekao da će se nadalje protestanti ponašati mirno i dostojanstveno, kao i da neće biti nikakvih incidenata ili napada na policiju.

Kako je najavio, i tokom današnje protestne šetnje učesnici će obilaziti ustanove na kojima su istaknute dvojezične ploče, a potom će se vratiti u centar grada.

Josić je izrazio spremnost Štaba da razgovara sa vladom i premijerom oko rješavanja problema postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, mada je dodao i da nikakav poziv iz Vlade za sastanak još nije dobio, kao i da želi da sastanak bude “javni a ne tajni”.

Povodom izjave premijera Milanovića da je rat završen, Josić je poručio- “možda je za njega završen, ali za nas još nije, naš rat još traje”.

Za sutra je najavljen sastanak predstavnika udruženja stradalih iz cjele Hrvatske na kojem će sa Štabom za odbranu Vukovara biti dogovorena dalja strategija protesta protiv dvojezičnih tabli.

Inače, u Policijsku upravu vukovarsko-sremsku došli su službenici Unutrašnje kontrole MUP-a RH koji bi trebalo da ispitaju okolnosti pod kojima je u ponedjeljak tokom protesta došlo do povređivanja pet policajaca.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je danas da Vukovar ne zaslužuje da se na njemu lome stranačka koplja i da ga ponašanje političke opozicije malo podsjeća na događaje sa Splitske rive, dodavši da neće biti vanredne saborske sjednice o stanju u Vukovaru koju su tražile neke stranke.

Izvor: Telegraf, Tanjug

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender