26. 09. 2021.

Protest bubrežnih bolesnika

Radun je dodao da je štrajk počeo u 7.00 časova. On je naveo da dijalizu koristi oko hiljadu pacijenata u Srpskoj, a da je danas trebalo da terapiju primi polovina od tog broja.

“Čekamo da se jave iz Ministarstva /zdravlja i socijalne zaštite/ i da nam dostave u pisanoj formi što su obećali da će riješiti u narednom periodu. Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja javio se jutros i obećao da će u najkraćem roku dostaviti sve ono što je do Fonda, a mi čekamo odgovor iz Ministarstva”, rekao je Radun.

On je naveo da su se bubrežni bolesnici okupili ispred dijaliznih centara u Srpskoj, ali da će odbiti terapiju.

U štrajk pred Dijaliznim centrom u Banjaluci uključeni su svi pacijenti koji je danas trebalo da prime terapiju.

Pred Dijaliznim centrom nalaze se pacijenti iz Banjaluke, Laktaša, Kotor-Varoša i Čelinca.

“Mi ćemo ovdje istrajati do kraja, dok god ne dobijemo taj papir sa potpisima da će ovaj problem biti riješen. Usmena obećanja nama ne znače ništa”, rekao je Radun.

Bubrežni bolesnici u Srpskoj stupili su jutros u štrajk, jer nisu uspjeli da postignu dogovor o statusu invalida i socijalnim davanjima.

Osim zahtjeva da dijaliziranim pacijentima bude dat status invalida, Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske traži da što prije budu otvoreni centri u Foči i Trebinju, da transplantacija bude na višem nivou.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender