18. 10. 2021.

Podrška iz RS za ukidanje FBiH

On je istakao da je izjavom – da bi u slučaju pokušaja otcjepljenja RS svi koji vole BiH uzeli oružje u ruke Željko Komšić pozvao narod na paravojno organizovanje – dodajući da Oružane snage BiH ne bi mogle spriječiti unutrašnje sukobe.

“U tom slučaju raspale bi se i Oružane snage i sve zajedničke institucije BiH”, rekao je Radmanović.

Po mišljenu Radmanovića rasplet u BiH je moguć na dva načina. Prva opcija je da se, u skladu sa Poveljom UN, narodi u BiH opredijele kako će živjeti. Rezultat toga bio bi da nema BiH. Druga opcija je da se sjedne i dogovori o daljnoj budućnosti i to bez ikakvih vanjskih pritisaka, što bi podrazumijevalo da živimo u miru jedni pored drugih.

Radmanović je kategoričan da se iza uništavanja naoružanja pronađenog u Tešnju krije pokušaj prikrivanja tragova, koji nikako ne mogu doprinijeti stabilnosti na ovim prostorima.

“To je stvar koju ću uskoro pokrenuti na sjednici Predsjedništva BiH. Kako je moguće da se, po nalogu tužioca, u tu svrhu podigne jedinica Oružanih snaga BiH, a čiju upotrebu odobrava isključivo Predsjedništvo BiH i to konsenzusom – pita se član Predsjedništva BiH iz RS.

Kao još jedan od problema BiH Radmanović navodi veliki broj neustavnih institucija na nivou BiH, u kojima je čak 22.000 zaposlenih.

“Možda je to jedan od razloga što OHR ne odlazi odavde. Upitno je i šta bi bilo sa 800 odluka visokog predstavnika – dodaje Radmanović.

On smatra da se Evropa još nije opredijelila šta hoće s BiH, pogotovo kada su u pitanju evropske integracije.

– Ukoliko zemlje Balkana koje još nisu u Evropskoj uniji budu dobijale toliko uslova više, koliko je Hrvatska dobila u odnosu na Sloveniju, onda BiH nikad neće biti članica Evropske unije. Imam osjećaj da birokratija EU upravo to želi – zaključio je Radmanović u intervjuu za “Novi pečat”.

Govoreći o odnosu SNSD – SDS na nivou BiH Radmanović je rekao da je zbog raznih dnevnopolitičkih događaja, tumačenja i sujeta, ova koalicija uvijek ugrožena, ali da iznad svega treba da bude interes RS i da svi tome treba da se podrede.

Izvor: Novi pečat

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender