Uhapšen Nikola Marić zbog zločina nad bošnjacima

Marić je uhapšen po nalogu Tužilaštva, a pod istragom je zbog zločina protiv čovječnosti. Osumnjičen je da je zločine počinio kao pripadnik HVO-a 1992. i 1993. godine.

On je godinama bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je oko dvije godine na snazi međunarodna potjernica, a, prema saznanjima policijskih organa, skrivao se na području Hrvatske i ilegalno prelazio u BiH.

Marić je uhapšen u brzoj akciji Sipe i Tužilaštva BiH. Nakon dojave građana da se nalazi u okolini Prozora, izvršena je munjevita akcija pretresa i hapšenja osumnjičenog koji je bio obučen u odijelo koja podsjeća na šumara, navode iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva ističu da je ovo hapšenje poruka saradnje i povjerenja pravosuđa, policije i građana na otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, te ujedno poruka svim osumnjičenim koji se skrivaju od pravde, da pravosuđe i policija tragaju za njima i da će biti procesuirani.

Nikola Marić je osumnjičen da je lično učestvovao u ubistvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti, sa područja Prozora-Rame.

Između ostalog, osumnjičen je za mučenje i zlostavljanje civila na izrazito surov način, u prisustvu članova porodica žrtava, te da je lično učestvovao u ubistvima i prisilnom nestanku 11 osoba.

Neka od ovih ubistava počinjena su na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama, koje nisu mogle pružati otpor, a tijela šest osoba još nisu pronađena.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predat tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora, s obzirom da je osumnjičeni godinama bio u bjekstvu.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender