Uskoro tužba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH

Nakon sastanka sa predsjednikom Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljkom Mitrovićem u Banjaluci, Radojičić je rekao novinarima da je dogovoreno da ova organizacija zajedno sa porodicama pripremi dokumentaciju, dok će institucije Srpske i nadležne republičke organizacije pružiti potpunu podršku da se ide sa tužbom.

“Podržaćemo ovu tužbu, jer se radi o flagrantnom kršenju ljudskih prava i slučaju koji je potpuno pravno jasan. Ovdje se radi o prisilnom nestanku, jer se u terminologiji Evropske konvencije i Povelje UN-a prisilan nestanak tretira krivičnim dijelom”, istakao je Radojičić.

On je naveo da s jedne strane država ne smije da dozvili prisilno nestajanje, a s druge strane, ukoliko se ono već desilo, država ima obavezu da izvrši proces traženja i istraživanja eventualnog zločina i počinilaca.

Radojičić je rekao da pravni osnov za tužbu postoji, ističući da je uvjeren da ovaj predmet mora dobiti potvrdu u Strazburu.

“Presuda Suda u Strazburu treba da utvrdi da BiH nije učinila ono što treba, te da napravi pritisak na institucije u BiH da se ubrza proces traženja nestalih. Ona sa sobom vjerovatno nosi i određenu naknadu štete koju su preživjeli pojedinci”, istakao je Radojičić.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju porodica poginulih, navodeći da je grad Banjaluka počeo sa realizacijom Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, u okviru kojeg je u naselju Ada u toku izgradnja 140 stambenih jedinica.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender