Istinomjer: Ispunjeno šest, od 389 obećanja

To ukupno iznosi 1,54 posto ispunjenih obećanja, podaci koje je danas na pres-konferenciji u Banjaluci predstavio tim “Istinomjera“ Udruženja građana “Zašto ne”.

Rezultati monitoringa ispunjenosti obećanja partija na vlasti u RS u toku mandata 2010-2014. godina, tačno godinu dana prije početka predizborne kampanje za “Opće izbore 2014. godine“, pokazuju da je SNSD ispunio šest od 190 ili 2,63 posto, Socijalistička partija RS (SPRS) je ispunila jedno obećanje od 125 datih ili 0,8 posto, dok DNS nije ispunio nijedno od 74 data obećanja.

Prilikom praćenja ispunjenosti onog što je obećano građanima, uzeti su u obzir predizborni programi za opće izbore 2010. godine u BiH onih stranaka koje su formirale vlast na nivou RS te analizirana ispunjenost obećanja iz sedam oblasti: pravna država, ekonomija, socijalna i zdravstvena politika, zdravstvo, državno uređenje, vanjska politika, obrazovanje, nauka, mladi, kultura i sport.

Ako gledamo na vjerovatnoću ispunjenja obećanja za ostatak mandata, navodi Udruženje, može se reći da tek pet posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da bude ispunjeno, 36 posto obećanja ima srednju, a čak 59 posto obećanja ima malu ili nikakvu vjerovatnoću da bude ispunjeno.

Najveću vjerovatnoću za ispunjenje svojih obećanja ima SNSD gdje devet posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da bude ispunjeno i 41 procenat obećanja sa srednjom vjerovatnoćom.

SPSRS veliku vjerovatnoću ispunjenja ima za dva posto datih obećanja, a srednju za 30 posto datih obećanja, dok DNS ima tek jedan posto obećanja s velikom vjerovatnoćom ispunjenja te 34 posto obećanja sa srednjom vjerovatnoćom ispunjenja.

Najviše obećanja tri partije su dale u oblasti ekonomije, njih 170 ili 43 posto od ukupnog broja obećanja i ova oblast ima sedam procenata obećanja sa velikom vjerovatnoćom ispunjenja.

S druge strane, najmanje obećanja dato je u oblasti vanjske politike, njih 14 ili 3,6 posto obećanja u ovoj oblasti u kojoj također sedam procenata obećanja ima veliku vjerovatnoću da bude ispunjeno, koliko iznosi i najveći procenat obećanja sa velikom vjerovatnoćom.

U oblastima socijalne politike i kulture, mladih i obrazovanja, tek dva posto obećanja ima veliku vjerovatnoću za ispunjenje.

Kada se pogleda ukupni progres u ispunjavanju obećanja koje su dale partije koje su formirale Vladu RS, može se zaključiti da je, nakon prvih šest mjeseci aktuelnog mandata, došlo do stagnacije u radu na ispunjavanju ciljeva postavljenih izbornim programima partija koje su formirale ovaj nivo vlasti, stav je Udruženja građana „Zašto ne“.

Vlada RS suočila se sa nedostatkom sredstava za ispunjavanje ambicioznih socijalnih programa, a evidentno je neprovođenje politike smanjivanja troškova javne administracije, te veliko kašnjenje u implementaciji infrastrukturnih projekata, od kojih je većina bila predmet obećanja još u prethodnom mandatu.

Rekonstrukcija Vlade RS, koja se odigarala u februaru 2012. godine, također nije donijela nikakve suštinske promjene, te je i nakon smjene premijera i nekoliko ministara i dalje održan kontinuitet stranačkog sastava izvršne vlasti u tom entitetu.

Nakon rekonstrukcije Vlade RS, nije došlo do ubrzanja provođenja predizbornih obećanja stranaka na vlasti, osim u sferi pojačane aktivnosti na polju legislative, koja za sada ne pokazuje nikakve vidne rezultate u rješavanju brojnih, prvenstveno ekonomskih i socijalnih problema u ovom entitetu.

S obzirom da je do kraja mandata ostalo tek nešto više od godinu dana, ovakvi rezultati rada Vlade RS ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam po pitanju značajnijeg ostvarenja obećanja iz izbornih programa partija koje obnašaju vlast u Republici Srpskoj, navodi Udruženje građana “Zašto ne”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender