Srpska ostaje pri stavu da OHR treba zatvoriti

“Što se mene tiče, znate da sam oprezan sa korištenjem Bonskih ovlaštenja. Koristio sam ih oko 30 puta, ali to su bila pomilovanja i neke druge tehničke odluke“, rekao je Incko i dodao da u posljednjih godinu dana uopšte nije koristio mogućnosti bonskih ovlaštenja.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Incko je novinarima u Banjaluci rekao da je Dodik na samom sastanku govorio uopšte o OHR-u i onome šta se dešavalo u prošlosti zbog čega, kako je rekao, smatra da je Dodik i u izjavi nakon sastanka mislio na dešavanja i aktivnosti OHR-a iz prošlosti.

“Došao sam u Banjaluku da bi predstavio moju novu predstavnicu u Banjaluci i to je bila glavni razlog moje posjete”, rekao je Incko.

Na pitanje novinara na koje je visoke predstavnike Dodik mislio kada je kritikovao rad OHR-a, Incko je rekao da pretpostavlja da se radi o onim predstavnicima koji su u većoj mjeri koristili bonska ovlaštenja.

“U prošlosti je bilo tako da je i Upravni odbor podržavao takve odluke, a da visoki predstavnici nisu te odluke donosili sami nego uvijek u saglasnosti većine u Upravnom odboru”, rekao je Incko.

On je naglasio da će o zatvaranju OHR-a odlučiti Upravni odbor onda kada se steknu svi uslovi i ciljevi iz agende “pet plus dva”, a da se već radi na tome konstantnim smanjenjem broja zaposlenih u OHR-u koji se, kako je rekao, sa 800 iz vremena Pedija Ešdauna danas sveo na 120 zapsolenih.

“Nadam se da će takve odluka biti u dogledno vrijeme, onda kada BiH bude sve bliža i bliža Briselu, a taj trenutak čekamo kad se ispune uslovi iz odluke `Sejdić-Finci`”, rekao je Incko.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je  da Republika Srpska ostaje pri stavu da OHR treba zatvoriti jer je u ranijem periodu kršio svoja prava i ovlaštenja i doprinio destabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

“Znamo da neke zemlje traže da se on zadrži i dalje, postavljeni su neki uslovi i ciljevi upravo iz razloga da se zatvaranje ne desi skoro“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je  da Srpska ostaje pri stavu da OHR treba zatvoriti, jer je u ranijem periodu kršio svoja prava i ovlaštenja i doprinio destabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

“Znamo da neke zemlje traže da se on zadrži i dalje, postavljeni su neki uslovi i ciljevi upravo iz razloga da se zatvaranje ne desi skoro”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, po istom se modelu kreira i priča oko imovine u kojoj se želi odvojiti odlučivanje o imovini za NATO i o takozvanoj imovini BiH i imovini entiteta.

“To odvojeno bi dovelo do toga da Bošnjaci nikada ne daju saglasnost, pa da se to pitanje riješi. To pitanje treba da se riješi zajedno ili nikako”, smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je povod za današnji sastanak sa Inckom bilo upoznavanje sa novim šefom kancelarije OHR-a u Banjaluci Urlike Hartman.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender