26. 09. 2021.

Partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a stabilno

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je o pitanju “Sejdić – Finci” stav stranaka iz Republike Srpske usaglašen i poznat i neće se mijenjati, odnosno da ostaje direktan izbor u Republici Srpskoj i da podrazumijeva da se u Ustavu riječ Srbin zamijeni sa riječju “jedan”.

On je dodao da je u Federaciji BiH potrebno doći do rješenja. “Mi smo spremni podržati svaki dogovor iz FBiH koji ne isključuje nikoga”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je naveo da je komesar za proširenje EU Štefan File uložio znatne napore da se postigne dogovor u BiH kada je riječ o odluci “Sejdić-Finci”, ali da su bošnjačke stranke srušile raniji dogovor iz Brisela.

Prema njegovim riječima, bilo je dogovoreno da se uđe u sistem izbora tako što bi na kantonalnom nivou imali određene preferencijalne glasove koji bi davali mogućnost da se iz jednog naroda ne biraju dva člana Predsjedništava BiH, nego da to bude iz različitih naroda ili različitih nacionalnih grupa i to bi bilo fer i korektno.

“Nakon povratka, jedan dio međunarodne zajednice i sarajevska čaršija napravile su priču da je neko drugi kriv, a ponavljam da smo i mi i HDZ BiH podržali taj prijedlog”, rekao je Dodik.

On je naglasio da se SNSD drži dogovora da jedan narod ne bira drugom predstavnike i da nema majorizacije. “Kada bi se odustalo od potrebe za majorizacijom mi bi pitanje `Sejdić-Finci` veoma brzo imali riješeno”, dodao je Dodik.

Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, Dodik je naveo da su predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u zajedničkoj komisiji koja je formirana pri Savjetu ministara postigli dogovor, a da predstavnici Bošnjaka nisu prihvatili taj model.

“Sve što radimo, ne radimo protiv trećeg ili petog i desetog, to su izmišljotine. Pokušavamo da napravimo ono što je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom u skladu sa zaštitom nacionalnih i narodnih interesa i u tom pogledu nećemo odustati”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je princip građanske države koju zagovaraju bošnjačke stranke neprimjenjiv u BiH. “Mi zagovaramo evropski put i ja potvrđujem našu opredijeljenost za evropski put, ali ne mora da znači da je taj put za nekoga jadan, već mora da bude put dostojanstva”, rekao je Dodik.

U tom smislu, podsjetio je lider SNSD-a, ne može se ići na to da se omogući princip majorizacije i da se Hrvatima opet bira član predsjedništva poput Željka Komšića.

“Koga danas Komšić predstavlja, u čije ime govori? Izgubio je podršku i svoje političke partije koja mu je obezbijedila bošnjačke glasove. On je kao nenavođena raketa, ne znate gdje će bubnuti. NJegovi politički stavovi su u tom pogledu irelevantni, ali je to šteta za BiH”, naveo je Dodik.

On, kako je rekao, “kao i svi dobri đaci” očekuje uspjeh u Briselu 1. oktobra, naglasivši da problem nije u SNSD-u.

“Što se nas tiče, mi to odmah možemo dogovoriti, sve je poznato, samo što u FBiH treba omogućiti da se izaberu dva predstavnika istog naroda. Ako se u tome slažemo, matematika nije problem”, ponovio je Dodik.

On je istakao da su modeli koje je čuo od Čovića za izbor članova Predsjedništva BiH fer i korektni i da mogu održati trajno povjerenje među narodima.

Čović je rekao da je u Briselu ranije potpisan model da predstavnici jednog naroda neće birati predstavnike drugima.

On je naveo da će u narednim danima biti održani brojni sastanci između političkih stranaka u FBiH i da će se odvojeno sastati sa predsjednicima SDA, SDP-a i SBB BiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem.

Iako je izrazio optimizam kada je riječ o uspjehu, Čović je istakao da se u Briselu ne može očekivati dogovor, ukoliko ne bude postignut prije odlaska u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender