Šešelj u zatvoru bar još 2 godine?

Presuda Šešelju naredne godine?

Nema saglasnosti ni haških sudija, ni međunarodnih pravnih eksperata koje haško sudsko pravilo treba primjeniti sada kada je danski sudija Frederih Harhof diskvalifikovan i udaljen iz tročlanog sudskog vijeća koje već osam godina vodi postupak za ratne zločine protiv lidera radikala.

– Odgovor na pitanje kakva će presuda biti umnogome zavisi od toga kakvo je bilo raspoloženje unutar sudskog veća. Ako je presuda bila jednoglasna, onda je situacija jednostavnija i sada samo treba zadovoljiti formu da se imenuje drugi sudija koji će pregledati presudu i potvrditi je ili izdvojiti svoje mišljenje, koje neće uticati na presudu. Ukoliko je odnos u sudskom veću bio dva prema jedan, onda bi mišljenje novog sudije prevagnulo na jednu stranu, što ceo ovaj slučaj čini neobičnim – rekao je Prelec za “Politiku”.

Potpredsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus zatražio je od preostala dva člana sudskog vijeća, sudija Žan-Kloda Antonetija i Flavije Latanci da ga, poslije konsultacija sa Šešeljem, izvjeste da li smatraju da predmet treba ponovo saslušati ili nastaviti postupak, kao i da “odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li treba nastaviti postupak sa novim sudijom”.

Antoneti i Latancijeva izrazili su neslaganje s Ađijusom, smatrajući da treba da bude imenovan novi sudija i da tako formirano vijeće odlučuje o nastavku procesa.

I Prelec, veoma dobar poznavalac rada Haškog tribunala (bio zaposlen u Haškom tužilaštvu od 1999. do 2005.) smatra da je riječ o jako čudnom pravilu Tribunala (Pravilo 15 bis) koje predviđa da se u slučajevima kada sudija umre ili postane nesposoban za zamjenu zahtjeva pristanak optuženog i dokazivanje da je novi sudija upućen u slučaj.

Američki stručnjak Prelec smatra da bi normalna procedura bila da se imenuje novi sudija, ali se tako nikada nije dogodilo ovako kasno u fazi procesa, praktično dva mjeseca uoči izricanja presude.

Slučaj komplikuje i činjenica da su tokom osam godina suđenja sudije u više najvrata bile potpuno podeljene – Harhof i Latancijeva nadglasavali su francuskog sudiju Antonetija, koji u javnosti važi kao naklonjen Šešelju, navodi list.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender