26. 09. 2021.

Sirene prekinule suđenje Mladiću

Za vrijeme svjedočenja vojnog vještaka optužbe Ričarda Batler , u sudnici se začula sirena za uzbunu, a potom glas iz zvučnika koji je pozvao da se zgrada napusti kroz izlaze za vanredne situacije.

“Obama naredio bombardovanje Sirije”, čuo se Mladićev glas, prije nego što je predsjedavajući sudija Alfons Ori prekinuo zasjedanje.

Svo osoblje napustilo je zgradu Tribunala na dvadesetak minuta, a zatim je saopšteno da je riječ o vežbi, kakvih je i ranije bilo.

Suđenje Mladiću, međutim, nije nastavljeno, iako je do kraja uobičajenog zasjedanja ostao sat i po, zato što je optuženi već bio vraćen u sudski pritvor u Sheveningenu.

Tokom današnjeg ročišta, vještak Batler komentarisao je brojne dokumente Vojske Republike Srpske iz vremena poslije zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima poslije ulaska te vojske u enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Tužilac Piter Mekloski predočio je svjedoku dokument tadašnjeg šefa policije u Zvorniku Dragomira Vasića, poslije susreta sa Mladićem 13. jula 1995, u kojem se navodi da je Mladić naredio da policija učestvuje u “likvidaciji 8.000 muslimanskih vojnika koje smo blokirali kod Konjević Polja”, kao i da se “borbe nastavljaju”.

Podsjećajući da je u to vrijeme trajao proboj iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli kolone od 12.000 do 15.000 Muslimana, od kojih je trećina bila naoružana, svjedok Batler je ocijenio da Mladićevo naređenje znači da srpske snage “mogu nastaviti da, u vojnom smislu, ubijaju” tokom borbi sa kolonom.

U tim borbama, po vještaku optužbe, bilo je, u različitim okolnostima, ubijeno između 1.000 i 2.000 muslimanskih muškaraca.

Veći dio današnjeg Batlerovog iskaza bio je posvećen dokumentima koji potvrđuju da je 13. jula 1995. VRS zarobila veliki broj Muslimana iz kolone.

Kao dokaz za to, naveo je presretnuti razgovor u kojem je neimenovani srpski oficir rekao da je zarobljeno 6.000 muslimanskih boraca. Svjedok je potvrdio da je istraga u kojoj je učestvovao došla do slične procjene.

Više od 2.000 tih zarobljenika, iste večeri, bilo je prebačeno u obližnji Bratunac, posvjedočio je Batler, pozivajući se na presretnuti razgovor u kojem lokalni šef Srpske demokratske stranke Miroslav Deronjić to kaže predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Tokom noći između 13. i 14. jula 1995, po vejštakovim riječima, prvih 1.000 zarobljenika bilo je prebačeno u školu u selu Pilica kod Zvornika, gdje su kasnije streljani. I hiljade drugih Muslimana, VRS je 14. jula transportovala na druge lokacije u zvorničkoj opštini, gdje ih je zadesila ista sudbina. “Do 17. jula 1995. svi su bili pogubljeni”, rekao je Batler.

Kao “ključnu, centralnu osobu” u organizaciji streljanja, svjedok je označio pukovnika Ljubišu Bearu, načelnika sektora za bezbjednost Glavnog štaba VRS. Bearu je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, a on je na presudu uložio žalbu.

Nizom generalovih pisanih naređenja u vezi sa padom Srebrenice, izdatih 14, 15. i 16. jula 1995, tužilac Mekloski je preko Batlera dokazivao da je Mladić imao efektivnu komandu nad VRS, iako je u to vrijeme bio u Beogradu, na sastancima sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim zvaničnicima. Batler je potvrdio da je to tačno.

Iz Mladićeve ratne bilježnice, zastupnik optužbe je citirao da je tadašnji komandant Unprofora Rupert Smit , 15. jula 1995, upozorio zapovjednika VRS na “glasine o zločinima” nad muslimanskim zarobljenicima.

Po optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, masovna streljanja muslimanskih zarobljenika trajala su od 13. do 17. jula 1995.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender