23. 09. 2021.

Usaglasiti stavove prije sastanka u Briselu

“Sa HDZ-om imamo već dogovorene stavove, ali je ovo prilika da to i potvrdimo“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju odluka “Sejdić-Finci” stav Republike Srpske ostaje nepromijenjen.

Dodik je naglasio da je stav Republike Srpske konstruktivan i dio onoga što je potrebno da se uradi, a to je da “umjesto riječi Srbin stoji jedan iz Republike Srpske“.

“Važno je da se za Federaciju napravi metodologija koja će obezbijediti transparentnost i onemogućiti da jedan narod bira predstavnike drugom narodu“, rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska neće imati ništa protiv dogovora političkih lidera oko te metodologije u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, radi se o tome da je odluka u slučaju “Sejdić-Finci“ tražila da se isključi diskriminacija u momentu izbora, a nije tražila da se mijenja način izbora članova Predsjedništva, ali da su neki u BiH nametnuli to pitanje.

“Mi nećemo u Republici Srpskoj pristati da mijenjamo način izbora člana Predsjedništva, on će ostati isti, i Republika Srpska nema nikakve dileme oko toga“, poručio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da dejtonski ustav može biti promijenjen samo ako dvije strane – Srpska i Federacija BiH – naprave sporazum oko toga, a nakon toga to potvrdi i parlament BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender