Vehabija popisivač u Maoči

Predsjednik popisne komisije u Srebreniku Jasmin Bjelić rekao je da se jedan stanovnik Gornje Maoče prijavio na javni poziv za popisivače i da će najvjerovatnije on biti izabran za taj posao, piše “Glas Srpske”.

“Još nije završen raspored ko će gdje popisivati, ali prema sugestijama Agencije za statistiku, bilo bi logično da popisivači budu angažovani u mjestima iz kojih dolaze zbog poznavanja terena”, objašnjava Bjelić.

Izbor vehabije za popisivača u Gornjoj Maoči ide u prilog tvrdnjama da je to selo zabranjena zona u koju niko ne želi da ulazi, pa čak ni policija, osim u akcijama u kojima je naoružana dugim cijevima.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Staša Košarac smatra da se izborom vehabije za popisivača želi prikriti realno stanje u Gornjoj Maoči koja je definitivno veliki bezbjedonosni problem.

On je naveo da se i dalje želi sistemski prikriti stanje iako su bezbjednosne agencije iznijele u javnost podatke koji su signal da treba naći način za rješenje pitanja Gornje Maoče i drugih sličnih žarišta.

“Veliku odgovornost snosi i vlast u Srebreniku koja je direktno odgovorna za izbor popisivača. Treba ispitati kako je vođen proces izbora popisivača u toj opštini. Ovaj slučaj je dokaz da postoji nit između bošnjačke politike i pojava kao što je islamski radikalizam u Gornjoj Maoči”, zaključio je Košarac.

Prema nezvaničnim informacijama, vođe vehabija u Gornjoj Maoči dobile su instrukcije da prije početka popisa većina tamošnjeg stanovništva privremeno bude iseljena dok popis traje.

Cilj je da se prikaže mnogo manji broj vehabija od stvarnog broja stanovnika Gornje Maoče, a mnoge vehabije strahuju i od mogućih kontrola za vrijeme popisa.

Vehabije u Gornjoj Maoči godinama ne poštuju zakone BiH, djeca u lokalnoj školi uče po posebnom nastavnom programu, a umrle sahranjuju na zabranjenoj lokaciji bez ikakvih obilježja i mimo svih propisa.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender