02. 08. 2021.

Ponovo počele sa radom kreativne radionice u Banjaluci

Kako ste došli na ideju održavanja ovih kreativnih radionica ?

Kreativne radionice su sastavni dio ponude svakog ozbiljnijeg hobby art shop-a u Evropi i mi se trudimo da pratimo taj trend. Prodavnice  repromaterijala za hobiste dugoročno ne mogu da opstanu bez edukacije kako novih, tako i iskusnijih kreativaca koji žele kreativno da ispune svoje slobodno vrijeme. Osmišljene su tako da se kroz autorski projekat voditelja kreativnih radonica na  jednostavan način uče različite hobby tehnike, oslikavanja i dekorisanja predmeta i izrade nakita.

Također, proizvođači odnosno naši dobavljači svake sezone predstavljaju potpuno nove proizvode i nove tehnike te je neophodno da naše kreativce upoznamo i sa tim proizvodima i novim mogućnostima koje im sada stoje na raspolaganju.

Vi se već deset godina bavite izradom unikatnog nakita i dekorisanjem raznih predmeta kao i restauracijom namještaja. Gdje ste sve stekli toliko znanje?

Znanje koje je potrebno za posao voditelja kreativnih radionica takođe se stiče na raznim kreativnim sajmovima gdje lideri u proizvodnji hobby materijala prezentuju razne nove tehnike i materijale, kao i kreativnim radionicama koje vode sertfikovani instruktori i veoma poznata imena iz kreativne industrije.

Ove godine imala sam zadovoljstvo da učestvujem na prestižnoj Stamperija Akademiji i učestvujem na radionici koju je vodio Luca Sansone, poznati evropski instruktor. Zbog dinamike razvoja ove oblasti neophodna je konstantna edukacija tako da minimum dva puta godišnje pohađam neku od kreativnih akademija koje se održavaju širom Evrope.

Nedavno ste održali i prvu One Stroke Painting radionicu u BiH, o čemu se radi?

Upravo tako, na kreativnim akademijama koje posjećujemo osim znanja stekli smo i mnogobrojna poznanstva. Zahvaljujući tome u junu smo na našu veliku radost u ‘’Bubamari’’ imali i prvu One Stroke Painting radionicu u BiH koju je vodila g-dja Branka Domnjak, koja je jedna od rijetkih sertifikovanih OSP instruktora na području bivše Jugoslavije.

One Stroke Painting tehnika je trenutno jedna od najpopularnijih i najtraženijih na ovim prostorima i potrebno je mnogo napora za organizaciju takve radionice. S obzirom da je prva OSP radionica bila izuzetno uspješna planiramo g-đu Domnjak  ponovo pozvati u goste krajem septembra, pa je to prilika za sve zainteresovane Banjalučane  da nauče ovu jedinstvenu tehniku crtanja jednim potezom.

 

DSC_0390

Koliko često se održavaju kreativne radionice?

Na našu radost interesovanje za kreativne radionice u Hobby Art Shopu ‘’Bubamara’’ je veliko i popunjene su danima unaprijed. Trenutno ih održavamo jednom sedmično i nadamo se da će nam vrijeme dozvoliti još jedan termin u toku sedmice.

Sve informacije o rasporedu održavanja i ostalim detaljima mogu se dobiti u Hobby Art Shopu ’’Bubamara’’, u Jevrejskoj ulici bb, na prvom spratu tržnog centra.

Imate li neku poruku ili savjet početnicima?

Često početnici odustanu od daljeg učenja jer na početku dobiju pogrešne i nepotpune informacije. Moj savjet, koji sam i sama poslušala prije 10-ak godina, je da ukoliko žele jednostavno i brzo da nauče kreativne tehnike, znanje uvijek prvo potraže u specijalizovanim hobby shopovima jer su samo tada sigurni da će početni koraci biti laki i pravilni što im mnogo olakšava dalji rad.

Hobby prodavnice su veza između proizvođača i potrošača i jedini generatori inovacija na tržištu hobby materijala, tako da je neophodna konstantna razmjena i protok informacija kako bi se usavršavali i proizvodi s jedne strane i kreativci s druge.  Naš moto i poruka je da se ulaganje u znanje uvijek isplati.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender