Domaća zimnica isplativija od kupovne

Prema riječima kupaca, cijene su nešto niže u odnosu na lanjske, ali su im novčanici tanji, pa će ove godine pripremiti manje zimnice nego ranije.

Da je pravo vrijeme za spremanje zimnice, odnosno, kuvanje paradajza i crvene paprike, potvrdila je i domaćica koju smo zatekli na jednoj od banjalučkih pijaca Branka Mandić.

– Više volim pripremati zimnicu nego kupovati. Ne samo da je jeftinije, nego je mnogo zdravije. Kupila sam oko 60 kilograma crvene paprike i nešto patlidžana da napravim ajvar, jer je sad pravo vrijeme za to – rekla je Mandićeva i dodala da će kasnije, ako bude u mogućnosti, napraviti još.

Ona kaže da, u gotovoj zimnici, koja se kupi, bude svega, a najviše vode, tako da više voli sama da je napravi, jer kaže, zna šta je stavila u tegle i onda je to svakako isplativije.

– Pripremam zimnicu svake godine i ove ću praviti ajvar, pinđur, džem, jer je kvalitetnije ono što se kod kuće spremi nego ono što se kupi u marketu. To ne može da se poredi – kaže Veselinka M.

Njena sugrađanka Milka Sandalj kaže da za pripremanje zimnice treba manje novca, ali puno više vremena.

– Posla oko pripreme zimnice ima, ali bar znam šta stavljam i znam da je čisto, a to nema cijenu – dodala je Milka. Prodavci se žale da su cijene povrća i voća kao i prošle godine, ako nisu i niže, ali da im je zarada puno lošija, pa i novčanici tanji.

– Potražnja je skroz slaba. Mušterije definitivno najviše kupuju kupus i paprike, mada su to samo oni koji imaju slavu u oktobru pa se pripremaju, a za pravu zimnicu možda je još rano. Kad uporedim prošlu godinu sa tekućom, prodaja je dvostruko slabija – rekla je prodavačica Slavica Trivundža.

Pojedini prodavci, po narudžbi mušterija prave i zimnicu, sve kako bi opstali i nešto zaradili.

– Svaka godina sve je teža i teža. Da bih opstala i nešto zaradila, po narudžbi mušterija pripremam i zimnicu. Skoro sam jednoj svojoj mušteriji napravila pet tegli džema od breskve po cijeni od osam maraka – kazala je Jorgovanka Jorković.

Prema njihovim riječima, kako dani odmiču, cijene voća i povrća za zimnicu biće sve veće.

Cijene

Breskve trenutno na pijacama koštaju oko 2,2 marke, limun od 2,5 do tri, kivi 1,8, narandže dvije marke, kruške 1,5, banane 2,2, jabuke 1,5 maraka… Kada je riječ o povrću, cvekla se može kupiti za dvije marke, koliko košta i mrkva, kupus 1,5. Paprike su oko dvije marke, paradajz košta u prosjeku marku, a krastavci 1,5.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender