23. 09. 2021.

SNSD opredijeljen za dogovor u Briselu

Navodi da zastoj postoji zbog nemogućnosti da se to pitanje riješi u Federaciji BiH, a da je RS dala “konstruktivno rješenje”, što je, kaže, potvrdio i jedan od podnosilaca zahtjeva da se ukloni diskriminacija prilikom izbora, Jakob Finci.

– RS ostaje pri stavu da se jedan člana Predsjedništva BiH iz RS-a bira na izborima, nikako posredno, a spremni smo prihvatiti dogovor koji postignu predstavnici u Federaciji BiH – ponovio je Dodik na konferenciji u Banjaluci.

Naglasio je i da je jasna metodologija promjene Ustava i da je definisano da strane u BiH, entiteti, moraju dati pisanu saglasnost i da se nakon toga samo verifikacija prethodno potpisanog sporazuma entiteta vrši u parlamentu BiH.

Naveo je da je osnovni problem vezan za pitanje državne i vojne imovine u BiH, to što nije realizovan raniji dogovor da se to pitanje rješava u paketu.

– Neki su zatim to pokušali da razgrade i odvoje vojnu i državnu imovinu – rekao je Dodik i naveo da nije protiv deblokada primjene MAP-a, ali da se na obavezujućem referendumu u RS-u građani treba da izjasne da li žele da BiH bude članica NATO-a.

Bez te saglasnosti RS-a, kaže, nije moguće da se donose odluka na nivou BiH, a pitanje MAP-a može se riješiti na osnovu ranijeg sporazuma stranaka.

Dodik je na konferenciji govorio o stanju u Srpskoj, koje je ocijenio kao stabilno, kao i dobru saradnju s zemljama u okruženju, dok je za evropske integracije BiH rekao da se mogu prihvatiti samo ona rješenja koja su u skladu s Ustavom BiH.

Prema njegovim riječima aktuelna vlast se bori protiv kriminala, ali i podsjetio da su bivši predsjednici RS-a, Dragan Čavić i Mirko Šarović, pomilovali Darka Eleza i Đorđa Ždralu, koji su nakon toga formirali “najbračnije” kriminalne grupe.

Izvor: Kontakt radio, Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender