30. 07. 2021.

Prošlo 20 godina od zločina u Medačkom džepu

Hrvatska je nakon toga srpskoj strani predala 52 tijela, dok ranjenih i zarobljenih uopšte nije bilo, što nedvosmisleno ukazuje da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

U “Veritasu” podsjećaju da je general Unprofora /pod čijom je zaštitom bilo srpsko stanovništvo/ Žan Kot bio zaprepašten onim šta je zatekao poslije osmodnevnih borbi. U izvještaju je napisao da u selima kroz koja je prošao nije našao znake života ni ljudi, niti životinja, i da je “razaranje potpuno, sistematsko i namjerno”.

Uprkos tome, navode u “Veritasu”, Ekspertska komisija UN je 28. decembra 1994. godine sačinila izvještaj o posljedicama akcije “Medački džep” sa najneprofesionalnijim i najsramnijim prijedlogom da se niko ne optuži za bilo koje ubistvo, mučenje i sakaćenje u toku operacije, jer niko nije identifikovan da je bio odgovoran za takve zločine.

Za zločine u srpskim selima Medačkog džepa Haško tužilaštvo podiglo je optužnice protiv hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je obustavljena istraga protiv generala Petra Stipetića.

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine.

Predmet “Ademi-Norac” Haški tribunal je, u septembru 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Hrvatska optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i pet vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

U toku glavnog pretresa 2009. godine čula su se svjedočenja koja po načinu izvršenja zločina prevazilaze maštu najizopačenijih umova /o ljudima koji su rasporeni, nabijani na kolac i bacanju živih žena u plamen/ i prikazani šokantni snimci izmasakriranih potpuno golih leševa poredanih u nizu od jedan do 51, navode u “Veritasu”.

Iz “Veritasa” napominju da je uprkos svemu tome Županijski sud u Zagrebu oslobodio Ademija svih optužbi.

Isti sud je komandanta operacije “Džep 93” Mirka Norca tada proglasio krivim za nesprečavanje i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od 7 godina, koju mu je Vrhovni sud 19. novembra 2009. smanjio na 6 godina.

Odlukom Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Rijeci od 14. jula 2010. godine Norcu su objedinjene kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću i Medačkom džepu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Čim su se nakon dvije trećine izdržane kazne stekli formalno-pravni uslovi, Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa Hrvatske odobrila mu je uslovni otpust, uprkos protivljenju Tužilaštva i nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija. Norac se od 25. novembra 2011. godine nalazi na uslovnom otpustu.

U agresiji u selima oblasti Medački džep stradalo je 88 Srba – 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila, od kojih je 26 bilo starije od 60 godina.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živjelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

U septembru 2013. u Čitluku žive 4, a u Počitelju 3 stanovnika, dok je Divoselo pusto.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender